hoeveel vloerbedekking nodig

Hoeveel vloerbedekking heb je nodig? 

Wanneer het tijd is om een nieuwe vloer te laten leggen, kan opwinding soms vermengd zijn met angst. Ontmoedigende vooruitzichten zijn onder meer het verplaatsen van alle meubels (en daarbij precies ontdekken wat er al 10 jaar achter de bank op de loer ligt), maar daarvoor moet nog worden gemeten. Neem geen risico; haal angst en twijfel uit het scenario met onze handige gids en rekenmachine om je te helpen bij het berekenen van de juiste hoeveelheid vloerbedekking.

Stap 1: Meet de kamer

Het allereerste wat je moet doen, of je nu vloerplanken of tegels hebt gekozen, is de oppervlakte van je kamer berekenen. Houd er rekening mee dat je rekening moet houden met ALLE vloeroppervlakte – dus vergeet niet om kastdeuren te openen voordat je begint, en rekening te houden met andere hoekjes en spleten. Om de vierkante meters te berekenen, vermenigvuldig je gewoon de breedte van de kamer met de lengte, waarbij je ervoor zorgt dat zowel de breedte- als de lengtematen in meters zijn. Het getal dat je krijgt, is het oppervlak van de vloer in vierkante meters. Als je kamer een onregelmatige vorm heeft, of als je dezelfde vloer wilt kopen om in verschillende kamers te plaatsen, kun je een plattegrond schetsen en deze in vakken of regelmatige vormen verdelen. Bereken vervolgens gewoon de vierkante meters van elk onderdeel en tel ze bij elkaar op om het totaal te krijgen.

Stap 2: Bereken het aantal tegels of planken

In de eerste fase heb je de vierkante meters van je ruimte uitgewerkt. In fase twee moet je uitrekenen hoeveel tegels er nodig zijn om die ruimte te vullen. Uiteraard is dit afhankelijk van de grootte van de tegels die je hebt gekozen. Gebruik gewoon onze handige tabel hieronder om het getal te vinden waardoor je moet delen. Deel dan gewoon het vierkante meter-oppervlak van de kamer door het nummer uit de grafiek.

Stap 3: Koop meer dan je nodig hebt

De laatste fase is gewoon om een paar dozen meer te kopen dan je denkt nodig te hebben; je zult zeker meer gebruiken dan het aantal dat je in de tweede fase hebt berekend. Tegels zullen waarschijnlijk breken tijdens het plaatsingsproces, en het is altijd een goed idee om voor de toekomst een reservepakket te bewaren voor het geval er iets beschadigd raakt. Stenen tegels kunnen variëren vanwege hun natuurlijke kleur, en fabrikanten kunnen lijnen variëren of stopzetten, dus koop in eerste instantie extra, in plaats van te hopen op een voldoende match later in de lijn. Om uit te rekenen hoeveel extra je kunt krijgen, vermenigvuldig je het aantal tegels met 1,05 voor een toename van 5%, of met 1,1 voor een toename van 10%.

Deze drie stappen gebruik je dus vooral als je een vloerbedekking van tegels of planken wilt kopen. In principe tellen de laatste twee stappen niet als je bijvoorbeeld gietvloeren in huis wilt. Je moet dan namelijk vooral de breedte en lengte berekenen voordat je een gietvloer koopt.