BTW berekenen

BTW berekenen 1

Gemakkelijk je btw berekenen

btw berekenenWanneer je artikelen aanschaft dan betaal je daar een bepaald bedrag voor. Voor jou is dit één bedrag wat je voor het product moet betalen. Voor de ondernemer waar je het product koopt niet. De ondernemer moet dit bedrag scheiden als verkoopprijs en een bedrag aan btw, oftewel btw berekenen. Als consument betaal je dus zonder dat je het direct doorhebt, op alle producten belasting. Je kunt deze betaalde belasting altijd terugvinden op het bonnetje. Daar staat altijd het btw bedrag op en meestal ook het bedrag van de daadwerkelijke verkoopprijs exclusief de btw.

Wat is btw?

Btw staat voor Belasting toegevoegde waarde, ook wel omzetbelasting genoemd en is een indirecte belasting. Je wordt namelijk niet rechtstreeks door de belastingdienst aangeslagen, maar door middel van het product wat je aanschaft. Btw is al zo oud als de weg naar Rome. Het waren de oude Grieken die btw invoerden en ook andere landen en gebieden hebben in de afgelopen eeuwen één of andere vorm van btw ingevoerd. BTW berekenen is dus ook ruim 2000 jaar oud! Btw is voor veel landen ook de redder van de economie geweest, vooral in tijden van oorlog en economische crises. Zo werd btw in de Verenigde Staten ingevoerd om de gevolgen van de burgeroorlog te kunnen dragen. Nederland voerde btw als tijdelijke maatregel in, in 1934 tijdens de crisisjaren. Maar aangezien het een goede manier was om belastinginkomsten binnen te krijgen kreeg het tijdelijke karakter uiteindelijk een definitief karakter in 1968 door het onder te brengen in de wet op de omzetbelasting.

Btw berekenen, de tarieven

Het btw tarief kan onderscheiden worden in het lage tarief en het hoge tarief. Grofweg kun je stellen dat eerste levensbehoeften zoals levensmiddelen, onder het lage btw tarief vallen en alle overige producten en diensten onder het hoge btw tarief. Bij de invoering van de btw in 1968 was het lage tarief 4% en het hoge tarief 12%. Over het algemeen geldt dat de btw tarieven na verloop van tijd stijgen. Uitzonderingen daarop zijn in 1989, toen het hoge btw tarief verlaagd werd van 20% naar 18,5% en in 1992 toen het nogmaals verlaagd werd naar 17,5%. Momenteel is het lage btw tarief 9% nadat het verhoogd is van 6% sinds 1 januari 2019. Het hoge btw tarief staat nu op 21%. Met onze BTW rekenmachine kan je BTW berekenen voor zowel het hoge als het lage tarief.

Btw berekenen

De btw berekenen gaat vrij gemakkelijk als je de verkoopprijs hebt. Je telt daarbij op het btw percentage en je hebt het totale bedrag. Lastiger wordt het voor veel mensen, wanneer zij een totaalbedrag hebben inclusief btw en daaruit de btw te berekenen. Maar ook hier kun je nu gebruik maken van de moderne middelen als internet. Op Maatmeten.nl kun je nu op alle gewenste manieren je btw berekenen. Of je nu btw over een bedrag moet rekenen of btw moet terugrekenen het is op Maatmeten.nl allemaal mogelijk. Je krijg na invoering van je bedragen exact het juiste bedrag dat je zoekt voorgeschoteld. Op zoek naar een manier om valuta om te rekenen? Je vindt het bij Maatmeten.nl!