tevreden collegas

Houd je collega’s en relaties tevreden

Je hebt een leuke onderneming met prettige collega’s. De werksfeer is top en om dit zo te houden kun je vast wel wat tips gebruiken. Wanneer je medewerkers tevreden zijn komt dit immers ook je onderneming ten goede. Datzelfde geldt ook voor je zakelijke relaties. Voldoende communiceren met zowel collega’s als relaties is in dit geval het toverwoord.

Regelmatig contact met elkaar hebben

Door met elkaar te communiceren heb je regelmatig contact. Dit hoeft niet altijd werk gerelateerd te zijn. Juist het persoonlijke aspect maakt dat collega’s en relaties zich prettig bij jou voelen. Vraag bijvoorbeeld hoe het weekend is geweest, of thuis alles goed is en of er al vakantieplannen zijn. Luister oprecht zodat men zich gehoord voelt. Wanneer er zich problemen voordoen of iemand zit even niet zo lekker in zijn vel weten ze ook veel eerder de weg naar jou te vinden. Zo kun je veel eerder ingrijpen, mocht dit nodig zijn.

Zorg voor teambuilding

Wanneer de onderlinge band goed is heeft dit zijn weerslag op de werkvloer. Collega’s waarderen elkaar daardoor des te meer en tonen wederzijds respect. Dit heeft ook zijn weerslag op je onderneming. Gemotiveerde werknemers zijn veel productiever en minder vaak ziek. Om een goede onderlinge band op te bouwen én te behouden organiseer je daarom regelmatig een teambuildingsuitje. Hierbij leren jullie allemaal om nog beter samen te werken en niet over, maar juist mét elkaar te praten. Zo staan alle neuzen weer dezelfde kant op. Regelmatig iets samen ondernemen kan trouwens sowieso geen kwaad. Een workshop volgen, een themafeest of een actief uitje. Tijdens een sportieve bezigheid deel je drinkflessen met opdruk uit. Zo heeft iedereen een leuk aandenken aan een speciale dag.

Goed samenwerkingsverband met relaties

Om de band met je zakelijke relaties goed te houden nodig je ze regelmatig uit. Tijdens een kopje koffie, die je serveert in koffiekopjes bedrukt met logo, praat je even bij. Niet alleen de zakelijke onderwerpen komen hierbij aan bod, ook persoonlijke interesse wordt gewaardeerd. Organiseer je een open dag of sta je met je onderneming op een beurs? Nodig hiervoor je zakelijke relaties uit. Dat wordt altijd op prijs gesteld en haalt de zakelijke banden nog eens extra aan. Ook tijdens de feestdagen of andere speciale gelegenheden moet je de relaties, en natuurlijk je medewerkers, niet vergeten. Een kerstgroet vergezeld van een leuk relatiegeschenk of een zomerpakketje bedrukken om ze een prettige vakantie te wensen. Wanneer je laat zien dat je om ze geeft zullen ze zeker tevreden zijn.