B3 formaat & afmetingen

Dit papierformaat heeft verschillende toepassingen. In dit artikel kunt u alles hierover lezen, en uiteraard over de afmetingen en het gewicht.

De afmetingen
De afmetingen van de verschillende papierformaten worden vastgesteld met een ISO norm. Voor papier gebruikt men de ISO216, wat wereldwijd wordt gebruikt. Hierdoor zullen er nooit misverstanden kunnen ontstaan als u internationale bestellingen plaatst. Hieronder het formaat in mm, cm, inches en pixels.

Het is van groot belang om de afmetingen te weten voordat u drukwerk bestelt, omdat het drukwerk dan op precies op maat kan worden geleverd.

B3 afmetingen in mm:
– breedte 353 x lengte 500 mm

B3 afmetingen in cm:
– breedte 35,3 x lengte 50,0 cm

B3 afmetingen in inches:
• 13.90 x 19.69 inch

B3 afmetingen in pixels:

 • 150 DPI / PPI: 2085 x 2953 pixels
 • 300 DPI / PPI: 4169 x 5960 pixels

Het belang van pixels
Pixels spelen een grote rol bij het bestellen van drukwerk. Te weinig pixels resulteert in een korrelig en onscherpe afdruk, en dat wilt u natuurlijk voorkomen met het oog op professionaliteit. Een richtlijn voor de juiste resolutie, is 300 DPI / PPI. Bij het bestellen van drukwerk kan er altijd een medewerker met u meekijken, mocht u twijfelen over het aantal pixels.

Handmatig pixels aanpassen
Veel grafisch designers maken gebruik van het programma Photoshop, wat het op een toegankelijke manier mogelijk maakt om een resolutie aan te passen. Bij de opmaak en tijdens het opslaan, is er een DPI-optie. Met behulp van bovenstaande tabel kun je dan je resolutie bepalen.

Het gewicht
B3 is verkrijgbaar in verschillende gewichten. Het gewicht bepaalt de dikte van het papier, en dus ook de stevigheid. Hoewel je vaak minder betaalt voor een lager gewicht, is een zwaarder gewicht vaak van betere kwaliteit. Dit kan professioneler ogen. Op de meeste drukwerkwebsites wordt aangegeven welk gewicht er wordt aanbevolen voor de specifieke toepassing. In deze tabel staan veel voorkomende gewichten bij het bestellen van flyers:

 • 115 grams: 20,2 gram
 • 135 grams: 23,7 gram
 • 250 grams: 43,8 gram

Toepassingen
Het papierformaat B3 wordt voornamelijk gebruikt voor het bedrukken van grote stickers en reclameborden. Lees hieronder een uitleg bij de drie meest gebruikte toepassingen:

 • Stickers:
  grote stickers kunnen van pas komen bij meerdere gelegenheden. Bijvoorbeeld ter promotie of om iets aan te kondigen. Stickers zijn een eenvoudige, opvallende en betaalbare manier om dit onder de aandacht te brengen.
 • Reclameborden:
  een actie kan nog zo aantrekkelijk zijn, het publiek moet er natuurlijk wel van op de hoogte zijn. Reclameborden zijn een uitstekend middel om passanten te informeren over de actie of de informatie die u graag wilt communiceren.
 • Menukaarten:
  hiermee presenteert u de gerechten op een opvallende, chique en originele wijze.

Lees ook alles over het B4 formaat op Maatmeten.nl