B1 formaat & afmetingen

Dit formaat is uitermate geschikt voor de zakelijke markt. Het wordt veel ingezet als reclamebord of poster. Ook kan dit papierformaat op een klikbord geplaatst worden, zodat er buiten reclame gemaakt kan worden voor speciale acties.

De afmetingen
De afmetingen van de verschillende papierformaten worden vastgesteld met een ISO norm. Voor papier gebruikt men de ISO216, wat wereldwijd wordt gebruikt. Hierdoor zullen er nooit misverstanden kunnen ontstaan als u internationale bestellingen plaatst. Hieronder het formaat in mm, cm, inches en pixels.

Het is van groot belang om de afmetingen te weten voordat u drukwerk bestelt, omdat het drukwerk dan op precies op maat kan worden geleverd.

B1 afmetingen in mm:

 • Breedte 707 x lengte 1000 mm

B1 afmetingen in cm:

 • Breedte 70,7 x lengte 100,0 cm

B1 afmetingen in inches:

 • 27.8 x 39.4 inches

B1 afmetingen in pixels:

 • 150 DPI / PPI: 4175 x 5906 pixels
 • 300 DPI / PPI: 8350 x 11811 pixels

Het belang van pixels
Pixels spelen een grote rol bij het bestellen van drukwerk. Te weinig pixels resulteert in een korrelig en onscherpe afdruk, en dat wilt u natuurlijk voorkomen met het oog op professionaliteit. Een richtlijn voor de juiste resolutie, is 300 DPI / PPI. Bij het bestellen van drukwerk kan er altijd een medewerker met u meekijken, mocht u twijfelen over het aantal pixels.

Handmatig de resolutie aanpassen
Veel grafisch designers maken gebruik van het programma Photoshop, wat het op een toegankelijke manier mogelijk maakt om een resolutie aan te passen. Bij de opmaak en tijdens het opslaan, is er een DPI-optie. Met behulp van bovenstaande tabel kun je dan je resolutie bepalen.

Het gewicht
B1 is verkrijgbaar in verschillende gewichten. Het gewicht bepaalt de dikte van het papier, en dus ook de stevigheid. Hoewel je vaak minder betaalt voor een lager gewicht, is een zwaarder gewicht vaak van betere kwaliteit. Dit kan professioneler ogen. Op de meeste drukwerkwebsites wordt aangegeven welk gewicht er wordt aanbevolen voor de specifieke toepassing. In deze tabel staan veel voorkomende gewichten bij het bestellen van flyers:

 • 115 grams: 80,5 gram
 • 135 grams (aanbevolen): 94,5 gram
 • 250 grams: 175 gram

Toepassingen
Dit papier wordt veel gebruikt bij grootverbruik. Maar ook particulier kan dit papier gebruikt worden. De volgende toepassingen zijn mogelijk:

 • Stoepborden: deze staan vaak voor winkels. Dit is een doeltreffende manier om passanten op de hoogte te stellen van leuke acties. Ook staan deze bij restaurants, om bijvoorbeeld het menu te te tonen.
 • Posters: foto’s of grote reclameposters komen goed naar voren op dit formaat.
 • Textieldoeken: dit is een variant op de bekende canvasdoeken. Textiel zorgt ervoor dat de print haarscherp is.
 • Spandoeken: een spandoek is gegarandeerd opvallend, welk promotiedoeleinde u ook heeft. Deze spandoeken zijn groot genoeg om zowel binnen als buiten effectief te promoten.

Lees ook alles over het B2 formaat op Maatmeten.nl