A0 formaat & afmetingen

In dit artikel staan de afmetingen en toepassingen van het A0 formaat. Dit formaat is twee keer zo groot als het A1 formaat. Het is een groot formaat, namelijk één vierkante meter. Hiermee is de A0 de basis van de A-standaard. A0 formaten zijn divers inzetbaar, onder andere voor posters. Daarnaast wordt het veel gebruikt als technische tekening, in de bouw.

De afmetingen
De afmetingen van de verschillende papierformaten worden vastgesteld met een ISO norm. Voor papier gebruikt men de ISO216, wat wereldwijd wordt gebruikt. Hierdoor zullen er nooit misverstanden kunnen ontstaan als je internationale bestellingen plaatst. Hieronder het formaat in mm, cm, inches en pixels.

Sommige drukkers gebruiken A0 formaat om op een efficiëntere manier andere papierformaten te drukken. Hierbij wordt een gedrukt A0 formaat achteraf in kleinere delen gesneden.

A0 afmetingen in mm:
– 1189 x breedte 841 mm

A0 afmetingen in cm:
– 118,9 x breedte 84,1 cm

A0 afmetingen in inches:
– 33.11 x 46.81 inches

A0 afmetingen in pixels:
– 300 DPI: 9933×14043 pixels
– 150 DPI: 4964×7022

Het gewicht
A0 is verkrijgbaar in verschillende gewichten. Het gewicht bepaalt de dikte van het papier, en dus ook de stevigheid. Hoewel je vaak minder betaalt voor een lager gewicht, is een zwaarder gewicht vaak van betere kwaliteit. Dit kan professioneler ogen. Op de meeste drukwerkwebsites wordt aangegeven welk gewicht er wordt aanbevolen voor de specifieke toepassing. In deze tabel staan de verschillende gewichten:

115 grams 115,0 gram
135 grams (aanbevolen) 135,0 gram
250 grams 250,0 gram

Toepassingen
Omdat A0 behoorlijk groot is, leent het zich niet voor alle doeleinden. De mogelijkheden worden hieronder uiteengezet:

  • Posters: posters zijn de uitstekende manier om op te vallen, bijvoorbeeld door het op een raam te plakken. Dit wordt veel gebruikt door winkeleigenaren, of om een kantoorruimte beter zichtbaar te maken.
  • Binnen-reclame: deze afmetingen zijn geschikt om kleurrijke foto’s of uitgebreide informatie op te drukken. Dit kan dienen als informatievoorziening, reclame-uiting of decoratie. Dit formaat kan met digitale druktechnieken fullcolour gedrukt worden.
  • Stoepborden: dit formaat leent zich uitstekend als stoepbord voor een winkel. Deze manier van reclame maken is simpel en tevens zeer doeltreffend.
  • Banner voor op beurzen: een beurs staat vol met allerlei partijen, daarom is het belangrijk om goed op te vallen. Een banner helpt hierbij.
  • Werk- en bouwtekeningen: zoals eerder genoemd, wordt dit formaat vaak gebruikt in de bouw om een presentatie te geven of om in te zetten voor technische bouwtekeningen.

Lees ook alles over het A1 formaat op Maatmeten.nl