Cholesterol meten

Cholesterol is een belangrijke stof die uw lichaam zelf aanmaakt en die u opneemt uit voeding.
Cholesterol wordt gebruikt om cellen, hormonen en gal aan te maken en is dus onmisbaar voor een goede gezondheid. Echter kan een te hoog cholesterol ook voor problemen zorgen. Zo hebben mensen met een verhoogd cholesterol meer kans op hart- en vaatziektes. Aangezien u in principe niets hoeft te merken van een verhoogd cholesterol, kan het in sommige gevallen verstandig zijn om uw cholesterol te meten. Wilt u graag meer weten over het meten van uw cholesterol en hoe dat precies in zijn werk gaat? In dit artikel leest u er alles over!

Hoe kunt u uw cholesterol meten?

Het cholesterol wordt gemeten door middel van een bloedonderzoek. Vaak moet u voor dit bloedonderzoek nuchter zijn, al is het soms ook nodig om uw cholesterol op meerdere momenten van de dag te meten. Uw cholesterolwaardes kunnen namelijk per moment verschillen, en ook het hebben van een uitschieter kan soms voorkomen. Uw arts kan u hier uiteraard meer over vertellen en zal u precies uitleggen wat u kunt verwachten van het bloedonderzoek en de uitslagen. Voor een betrouwbaar resultaat laat u uw cholesterol altijd meten bij een (huis)arts.

Er zijn ook zelftesten op de markt, maar de resultaten hiervan zijn een stuk minder precies. De zelftest onderzoekt namelijk alleen de totale cholesterolwaarde, terwijl de huisarts ook kijkt naar de verdeling tussen de verschillende cholesterolwaarde. Het is daarom verstandig om een arts te raadplegen als u vermoedt dat u een verhoogd cholesterol heeft of als u in de risicogroep valt.

Wie moet zijn cholesterol meten?

Het meten van cholesterol wordt vooral gedaan bij mensen die een hart- of vaatziekte hebben, of een verhoogd risico hierop hebben. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met overgewicht, diabetes, mensen met een verhoogde bloeddruk, mensen die roken en ouder zijn dan 50 jaar en mensen bij wie hart- en vaatziektes of een verhoogd cholesterol in de familie voorkomen. Valt u niet in een van deze groepen? Overleg dan met uw huisarts of het misschien toch verstandig is om uw cholesterol te laten meten. Dit bloedonderzoek valt vaak wel onder het eigen risico van uw zorgverzekering.

Wat als u een verhoogd cholesterol heeft?

Als uit de bloedonderzoeken blijkt dat u een verhoogd cholesterol heeft zal de huisarts met u kijken hoe u deze waardes kunt verlagen. Vaak is het nodig om medicijnen te gaan slikken, en daarnaast zal u in veel gevallen uw levensstijl moeten aanpassen. Zo kan afvallen, stoppen met roken, matigen met alcohol en zorgen voor een vermindering van stress bijdragen aan het verlagen van uw cholesterol.
In sommige gevallen kan u door middel van medicijnen en wat aanpassingen binnen uw levensstijl uw cholesterol blijvend verlagen. U zult dan na verloop van tijd geen medicijnen meer hoeven slikken. Uiteraard is het ook na die tijd wel belangrijk om gezond te blijven leven en regelmatig uw cholesterol te laten meten.

Een gezond cholesterol behouden!

Om hart- en vaatziektes te voorkomen is het belangrijk om een gezond cholesterol te behouden. Dit doet u voornamelijk door het hebben van een gezonde levensstijl. Zoals al eerder aangegeven hebben onder andere overgewicht, roken, alcohol en stress een negatief effect op uw cholesterol, maar ook ongezonde voeding en onvoldoende beweging kunnen zorgen voor een verhoogd cholesterol. Het is daarom van belang om gezond en gevarieerd te eten, niet te veel suiker en ongezonde vetten te eten en te zorgen dat u elke dag voldoende beweging krijgt. Uiteraard draagt een gezonde levensstijl ook bij aan uw algehele gezondheid, en zal dus niet alleen uw cholesterol maar ook de rest van uw gezondheid hiervan profiteren!