Afmetingen zonnepanelen

afmetingen zonnepanelenEr is tegenwoordig veel discussie over het gebruik van fossiele brandstoffen. We gebruiken als huishoudens veel van deze fossiele brandstoffen, wat slechte gevolgen heeft voor het milieu. We hebben in Nederland nog enkele kolencentrales staan die energie opwekken, maar het lijkt erop dat deze centrales binnen niet al te lange tijd gesloten zullen worden. Ook wordt er in Nederlandse huishoudens nog veel gebruik gemaakt van aardgas. Ook hier is het plan om dit flink te verminderen, door straks te verbieden dat nieuwbouwwoningen nog een gasaansluiting krijgen. We moeten als consument dus op zoek naar nieuwe middelen om onze woning van energie te voorzien. Windenergie is niet heel eenvoudig om als particulier te implementeren. De enigste manier om energie op te wekken die voor ons zeer bereikbaar is, is zonne energie. Dit is schone energie en het is zelfs mogelijk om (gedeeltelijk) zelfvoorzienend te worden. Er zijn wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden als je besluit om zonnepanelen op je dak te plaatsen, zoals afmetingen van zonnepanelen.

Afmetingen zonnepanelen 1

Capaciteit

Als we het over zonnepanelen hebben, dan komt ook de term wattpiek (wp) om de hoek kijken. Het vermogen van zonnepanelen wordt weergegeven in wattpiek. Dit is internationaal zo geregeld en de wattpiek wordt bepaald door onder andere de sterkte van het licht, de richting waar het licht invalt, zonnespectrum en de temperatuur. Uit deze gegevens komt dan de meeteenheid wattpiek. De situatie bij geplaatste zonnepanelen kan van gebruiker tot gebruiker verschillen, want er zijn verschillende factoren die meespelen, zoals het aantal zonne-uren en hoe zonnepanelen geplaatst zijn. Over het algemeen kan vastgesteld worden dat 1 wattpiek (wp) ongeveer 0,85 kWh opbrengt. In het oosten van Nederland zijn het aantal zonne-uren lager dat dan in het westen, daarom kan 1 wattpiek in het oosten ook wat lager zijn.

Afmetingen zonnepanelen 1

De afmetingen van zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen je op je dak kunt plaatsen, hangt mede af van de afmetingen van een zonnepaneel. De meeste zonnepanelen hebben een vaste afmeting en zijn afhankelijk van de capaciteit. We kunnen een onderscheid maken in drie verschillende vaste afmetingen zonnepanelen, ieder met hun eigen capaciteit.

  • Standaard zonnepanelen met een afmeting van 165 x 99 centimeter
  • Grote zonnepanelen met een afmeting van 195 x 99 centimeter
  • Kleine zonnepanelen, vaak met een afmeting van 126 x 100 centimeter

Eigenlijk zijn de meest gebruikte zonnepanelen de standaard en de grote zonnepanelen. De kleine zonnepanelen worden nauwelijks gebruikt omdat deze ook te weinig kilowatt produceren.
De standaard zonnepanelen hebben een capaciteit tussen de 245 en 285 wattpiek. De grote zonnepanelen hebben een capaciteit vanaf 300 wattpiek. Wil je weten hoe groot de zonnepanelen mogen zijn voor jouw dak? Met deze oppervlakte rekenmachine voor vierkanten kan je de oppervlakte van je dak berekenen.

Afmetingen zonnepanelen 1

Waar op letten bij leggen zonnepanelen?

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, maak je het beste een plattegrond van je dak en teken er ook eventuele obstakels zoals schoorsteen in. Uiteraard meet je je dak ook opmeten. Nu kan je met je keuze voor of standaard of grote zonnepanelen een legplan maken. Zonnepanelen kunnen gelegd worden in portrait of in landscape richting. Dit maakt niets uit voor de capaciteit. Houd ook rekening met de randen. Houdt altijd minimaal 20 centimeter ruimte tussen rand en zonnepaneel.