B4 formaat & afmetingen

De schreeuw naar een tijdperk met meer rust waarin de ontwikkelingen elkaar volgen wordt steeds harder. Het is fijn om soms even lekker weg te duiken in een flyer. Geen flitsende beelden. Geen whatsappjes waar je meteen op moet reageren. Voornamelijk ook even geen last van voorbij schietende banners die je halve beeldscherm in beslag nemen. Bomen zijn nog steeds nodig om flyers te bedrukken en hiermee blijft het B4 formaat bestaan, het geliefde formaat in de zakenwereld.

Afmetingen van het B4 formaat

Wil je weten hoe groot het B4 formaat is? Denk dan even aan een flyer of gewoon briefpapier. Het B4 formaat is in tegenstelling tot het papierformaat A4 iets langer en breder. Dat extra witte randje is namelijk zeer handig wanneer producten ingebonden of gebundeld moeten worden. Het B4 formaat heeft de volgende afmetingen:

  • 335 millimeter lengte en 250 millimeter breedte
  • 33,5 centimeter lengte en 25,0 centimeter breedte

Gewicht van het B4 formaat

Net als de andere formaten kan je het B formaat ook in drie type gewichten delen. Het gewicht geeft de dikte aan van het papier. Aangezien het B4 formaat veelal voor promotionele doeleinden wordt gebruikt en vaak gedrukt wordt in een drukkerij is het beste om met houtvrij gesatineerd papier te werken.

De volgende type gewichten zijn beschikbaar voor het B4 formaat:

  • 115 grams: is 10,1 gram
  • 135 grams: is 11,9 gram
  • 250 gram: is 21,9 gram

De mogelijkheden van het B4 formaat

Het B4 formaat is een formaat dat veelal in de offline marketing zeer veelvuldig gebruikt wordt. De volgende mogelijkheden zijn zeer goed mogelijk met het B4 formaat:

 

  • Documenten. Documenten afdrukken kan op veel verschillende formaten. Het meest gebruikte afdruk is de A4. Je kunt ook voor kiezen om het B4 formaat te gebruiken. Doordat het B4 formaat net wat groter valt, dan het gewone A4-tje heb je net wat meer speling aan de zijkant en onderkant. Dit verkleint het risico op fouten tijdens bundelen of snijden van de documenten. Dus ook al is het een randje meer papier, uiteindelijk kun je grote hoeveelheden ‘mislukt’ papier mee besparen!
  • Programmaboekjes. De programmaboekjes zijn iedereen bekend. Het zijn boekjes om mensen te informeren over een bepaald programma voor een evenement of een bijeenkomst. Het B4 formaat is hiervoor prima geschikt. Programmaboekjes met B4 formaat kun je met groot gemak laten bedrukken bij een drukkerij. Vervolgens kan je het programmaboekje mooi opvouwen. Hiermee wordt het een prachtig geheel.
  • Stickers. Eigen stickers maken is ook geschikt om de aandacht te vestigen op jouw merk, bedrijf of winkel. Het B4 formaat is prima geschikt om eigen stickers mee te ontwerpen. De sticker kan gewenst geheel op maat worden gesneden.

Lees ook alles over het B5 formaat op Maatmeten.nl