A1 formaat & afmetingen

A1 formaat wordt minder vaak in de volksmond genomen. Het A4-tje is bekender. Echter gaat er geen dag voorbij zonder dat je notie neemt van het A1 formaat. A1 formaat is overal. Het zijn de posters, spandoeken, reclameborden en stoepbordenposters die gelijk zijn aan het formaat van A1. Iedereen die zijn neus in de buitenlucht houdt, wordt al meteen ondergesneeuwd met reclameboodschappen. Daar zit altijd wel een A1 formaat tussen.

A1 formaat afdrukken

Om A1 formaat af te drukken moet je je goed voorbereiden. Zorg dat de lettertypen insluiten, je het bestand in CMYK 300 dpi bewaart en dat zowel beeld als tekst 6 millimeter van de randen staat. Dit voorkomt dat de illustraties mee worden gesneden.

A1 formaat

De A-serie van papierformaten is een serie van formaten waarbij het eerstvolgende formaat steeds een tweemaal zo grote (of kleine) oppervlakte heeft. A0 papier is de start van een reeks papiertypes. Het A0 formaat heeft een oppervlakte van 1m2. Dit betekent dat het daaropvolgende formaat twee keer zo klein is als het A0 formaat; het A1 formaat. Het A1 formaat is precies de helft van het A0 formaat en heeft een oppervlakte van 0,5m2. Het A1 formaat is twee keer zo groot als de A2, vier keer zo groot als die van de A3, acht keer het formaat van de A4 en maar liefst 16 keer zo groot als de A5.

De precieze afmetingen van A1 formaat is 594 x 840 millimeter. Dit wil zeggen 59,4 x 84 centimeter. In inch is A1 formaat 23.39 x 33.11 inches. De standaard van de afmetingen a1 formaat papier zijn door het International Standardisation Organisation vastgesteld. Het papierformaat binnen dit systeem bepaalt een hoogte-breedteverhouding voor alle pagina’s. Het gaat om de vierkantswortel van twee.

A1 gewicht

Er zijn drie type gewichten voor het A1 formaat. Hoe hoger het gewicht, des te dikker het papier is. Het gewicht van de A-series wordt per vierkante meter berekend. Vaak is het goedkoper om een lichter gewicht papier te kiezen, maar dat betekent vaak ook dat het papier van minder goede kwaliteit is. Drukwerk van zwaarder gewicht papier is dikker. Hierdoor is het A1 papier vaak sterker en oogt het ook nog eens professioneler.

De volgende drie types gewicht voor het A1 formaat zijn beschikbaar:

  • 115 grams: 57,5 gram
  • 135 grams: 67,5 gram
  • 250 grams: 125 gram

A1 formaat gebruiken

Het A1 formaat is niet echt praktisch voor privé-gebruik. Het A1 formaat is met name geschikt voor business. Het papierformaat A1 is daardoor ook een veelvoorkomende maat bij drukkerijen. Het A1 formaat wordt vaak gebruikt voor diverse reclamedoeleinden voor zowel binnen als buiten. Alles kan gedrukt worden op dit formaat, door full colour technieken kan het volledig in kleur geprint worden.

De volgende alternatieven worden veelvuldig toegepast met A1 formaat:

  • Posters. Het formaat is ideaal op beurzen om op te vallen. Mensen lopen niet meer langs je stand, maar blijven veel sneller staan om een praatje te maken. Tevens zijn posters goed geschikt als reclameboodschap op je winkelruit of om je kantoor op te vrolijken.
  • Stoepborden. Opvallen op een leuke manier met een goedkoop prijskaartje. Dat doe je met stoepborden. Stoepborden maken dat je reclame meteen op valt.
  • Beurs reclame. A1 formaat is zeer geschikt als decoratie voor een beurstand. Het maakt je beursstand aantrekkelijker, waardoor bezoekers je niet zo gauw voorbij zullen lopen.
  • Bouwtekeningen of andere technische tekeningen. Het grote formaat van A1 maakt dat de afmetingen veel duidelijker zijn van bouwtekeningen of andere technische tekeningen. De details worden veel beter zichtbaar.

Lees ook alles over het A2 formaat op Maatmeten.nl