B0 formaat & afmetingen

Het B0 formaat. Dit type formaat klinkt je vast vreemd in de oren. Dat is niet gek ook. De B types van papierformaten zijn vele malen minder bekend dan de A formaten. Het B formaat is afgeleid van het A formaat. De B-reeks is geïntroduceerd, omdat de A-reeks formaten soms net te klein of juist net te groot afmeting heeft en daardoor elke keer net niet geschikt is. De B-reeks zit precies tussen deze twee uitersten in en is daardoor nog steeds een zeer geliefd formaat.

De B formaten kun je vergelijken met de indeling van de A formaten. Net als bij de A formaten is binnen de B-reeks elk volgend formaat gehalveerd ten opzichte van het vorige formaat. Het grootste verschil tussen deze twee reeksen zit in de lengte-breedte verhouding.

Afmetingen van het B0 formaat

Het B0 formaat is net als het A0 formaat de basis. Vanaf dit formaat zijn alle opvolgende formaten afgeleid. Het B0 formaat is:

  • 1000 keer 1414 millimeter
  • ook wel 100 keer 141,4 centimeter.
  • In inches is het B0 formaat 39.4 keer 55.7 inches.

De B-reeks valt dus net iets groter uit dan de A reeks. Doordat het B0 formaat groter uitvalt dan het A0 formaat zijn deze afmetingen zeer populair in de reclamewereld.

Gebruiksmogelijkheden van het B0 formaat

B formaten in de drukkerijen worden met grote regelmaat bedrukt. Niet voor gewone alledaagse mensen, maar met name voor bedrijven en ondernemingen. De afmetingen van het B0 formaat zijn namelijk zeer goed geschikt voor de volgende aspecten:

  • Posters. Offline reclame is nog altijd een zeer sterke aanvulling op online reclame. Hierdoor zijn de posters nog lang niet uit beeld verdwenen. Daarom is het B0 formaat nog zo’n veel gebruikt formaat binnen de business wereld voor posters. Door te adverteren via posters met papier van groot formaat trek je snel de aandacht.
  • Bouwtekeningen. Het ontwerpen van een nieuwe ruimte, zoals een kantoorkamer, slaapkamer, keuken of schuur wordt altijd op schaal gedaan. Door het B0 formaat voor schaaltekeningen te gebruiken, worden de details van de meest kleine tekeningen inzichtelijk.
  • Schetspapier. Schilderen gaat bij alleen zeer getalenteerde kunstenaar in één keer goed af. De meeste schilders vinden het fijn om eerst een grove schets te maken van hun kunstwerk of ontwerp. Daarom is B0 papierformaat zeer geschikt. Op een groot stuk vel papier kan je je creativiteit kwijt.
  • Spandoeken. Spandoeken trekken geen aandacht wanneer je een klein formaat gebruikt. Zorg dat jouw boodschap kort, maar vooral heel krachtig je doelgroep bereikt. Schaf een groot spandoek aan. Het B0 formaat is daarvoor prima geschikt!

Lees ook alles over het B1 formaat op Maatmeten.nl