BMI berekenen

Je BMI kan je eenvoudig berekenen met bovenstaand formulier. Voor zowel mannen, vrouwen als kinderen is deze formule exact hetzelfde en zal het resultaat dan ook precies hetzelfde zijn. Leeftijd heeft ook geen invloed op deze berekening.

BMI berekenen 1

Body Mass Index

BMI staat voor Body Mass Index. Het is een index die een indicatie geeft of het lichaamsgewicht gezond is of niet.

Kleiner dan 18,5
Ondergewicht
Tussen 18,5 – 25
Normaal
Tussen 25 – 30
Overgewicht
Tussen 30-40
Obesitas
Groter dan 40
Morbide Obesitas

BMI berekenen 1

Hier moet bij gezegd worden dat de index uitgaat van de algemene deler van onze bevolking. Daarnaast zegt het niet direct iets over het vetpercentage. Er zijn bodybuilders met een zeer hoge BMI die nauwelijks vet bij zich dragen.

BMI formule

De formule om de BMI te berekenen is eenvoudig. Om de formule correct toe te passen is het volgende benodigd:

  • Gewicht in kilo’s
  • Lengte in meters

Als voorbeeld nemen we een persoon die 65 kilo weegt en 1.70 lang is. De berekening is dan als volgt: 65 / 1,7^2. De lengte neem je in het kwadraat. Als je rekenmachine deze functie niet heeft dan kan je ook het volgende doen: 65 / (1.7*1.7) = 22.49. Vergeet bij deze methode de haakjes niet!

BMI berekenen 3

 

 

 

 

BMI tabel

Met de onderstaande BMI tabel kan je eenvoudig zien of je gewicht gezond is of niet doormiddel van een visuele weergave. Rood en blauw zijn ongezonde gewichten. Groen is vanzelfsprekend gezond. Wanneer je gewicht in de kleur geel valt dan kunnen er best een paar kilootjes af. Vanzelfsprekend geeft de rechterzijde van de tabel aan wat de lengte is, en geeft de bovenzijde het gewicht aan.

BMI berekenen 4

BMI berekenen 1