A6 formaat & afmetingen

In dit artikel vindt u een overzicht van de afmetingen en de toepassingen van het A6 formaat. Door het kleine formaat, is A6 geschikt als flyer, boekje of voor notitieblokjes. Drukwerk in A6 leent zich dus uitstekend voor promotie.

De afmetingen
De afmetingen van de verschillende papierformaten worden vastgesteld met een ISO norm. Voor papier gebruikt men de ISO216, wat wereldwijd wordt gebruikt. Hierdoor zullen er nooit misverstanden kunnen ontstaan als u internationale bestellingen plaatst. Hieronder het formaat in mm, cm, inches en pixels.

Het is van groot belang om de afmetingen te weten voordat u drukwerk bestelt, omdat het drukwerk dan op precies op maat kan worden geleverd.

A6 afmetingen in mm:
– breedte 105 x lengte 148 mm

A6 afmetingen in cm:
– breedte 10,5 x lengte 14,8 cm

A6 afmetingen in inches:
-4.1 x 5.8 inches

A6 afmetingen in pixels:

 • 300 DPI / PPI: 1240 x 1748 pixels
 • 150 DPI / PPI: 620 x 877 pixels

Het belang van pixels
Pixels spelen een grote rol bij het bestellen van drukwerk. Te weinig pixels resulteert in een korrelig en onscherpe afdruk, en dat wilt u natuurlijk voorkomen met het oog op professionaliteit. Een richtlijn voor de juiste resolutie, is 300 DPI / PPI. Bij het bestellen van drukwerk kan er altijd een medewerker met u meekijken, mocht u twijfelen over het aantal pixels.

Het gewicht
A6 formaat is verkrijgbaar in verschillende gewichten. Het gewicht bepaalt de dikte van het papier, en dus ook de stevigheid. Hoewel je vaak minder betaalt voor een lager gewicht, is een zwaarder gewicht vaak van betere kwaliteit. Dit kan professioneler ogen. Op de meeste drukwerkwebsites wordt aangegeven welk gewicht er wordt aanbevolen voor de specifieke toepassing. In deze tabel staan veel voorkomende gewichten bij het bestellen van flyers:

 • 90 grams: 2,9 gram
 • 135 grams: 4,3 gram
 • 170 grams: 5,4 gram
 • 300 grams: 9,4 gram

Toepassingen
Dit formaat wordt veelgebruikt bij het maken van reclame. Het is een klein, handzaam formaat en kan daardoor makkelijk worden uitgedeeld. Zie hieronder de meest gebruikte toepassingen:

 • Entreebewijzen:
  voor een besloten evenement ontkomt u niet aan entreebewijzen. Een tip is om de bewijzen te nummeren, zodat de kaarten uniek zijn.
 • Doordruksets:
  de bekende doordrukformulieren zijn ook in A6 formaat beschikbaar.
 • Uitnodigingen:
  een uitnodiging moet de genodigden natuurlijk enthousiasmeren voor het evenement of de gelegenheid. Daarom loont het om een persoonlijke uitnodiging te laten ontwerpen en drukken.

Lees ook alles over het A7 formaat op Maatmeten.nl