A2 formaat & afmetingen

A2 papier is het broertje van het beroemde A4 papier. Hoewel A2 papier twee maal zo groot is als A4 papier, geniet A4 papier meer publiciteit. Dit komt doordat A4 papier in functioneel dagelijks gebruik zeer efficiënt is. Denk aan schoolverslagen of rapporten. Het A2 formaat is meer geschikt in de zakelijke sferen. Dit komt doordat het A2 formaat erg geschikt is voor het maken van posters, collages en displays. Met A2 formaat straal je algauw een professionaliteit uit.

Waarom heet papier papier?

Papier heet papier, aangezien dit product eerst werd vervaardigd vanuit de papyrusplant. De papyrusplant is vindbaar in het verre Midden-Oosten. Onderdelen van de plant (stengels en bladeren) werden op elkaar gelegd en via hoge druk met elkaar verbonden. Vanuit deze onderdelen kwam sap. Dit sap werd gebruikt als lijm.

Waar staat de A voor en de 2 in A2?

We staan er niet meer zo bij stil, maar het is voor ons de dagelijkse gang van zaken. A2 papier heet gewoon A2 papier en A4 papier heeft gewoon een A4-tje. Alleen waar komt deze codetaal vandaan? Een korte vraag met een misschien wat technisch ingewikkeld antwoord.

De namen A4, A2 of A5 zijn afgeleid van het A0 papier. Het A0 formaat kun je zien als de thuisbasis. Het is het grootste A-formaat en is 1189 mm bij 841 mm groot. De oppervlakte van het A-formaat is precies 1m2. Vanaf deze thuisbasis zijn alle A-formaten beredeneerd. Wanneer je de ‘basis’ doormidden scheurt, krijg je A1. Doe je deze nogmaals door midden dan heb je een A2-papier. Om een A2 te generen dient deze twee keer door midden te zijn gehakt van het A0-papier. Hier komt de nummer twee dus vandaan.

De betekenis van het cijfertje in deze codetaal is boven water. Alleen waar slaat de A in deze codetaal eigenlijk op? Er zijn verschillende types papier (A, B en C). En ieder papiertype heeft een iets andere lengte-breedte verhouding. De organisatie van Duitse oorsprong, genaamd DIN (Deutsche Industrie Norme) heeft in 1922 de formaten een letter gegeven. Deze organisatie is echter hedendaags bekend onder ISO (International Standards Organization). A staat voor gewoon papierformaat. De B-formaten zijn voornamelijk voor posters. De C-formaten zijn met name voor enveloppen bedoeld.

Afmetingen en gewicht van A2-papier

Het A2-formaat is in de precieze millimeter 420 (breedte) x 594 (lengte). In centimeter is het A2-papier 42,0 (breedte) x 59,40 (lengte). Het formaat van A2 in inch is 16.5 x 23.4 inches.

Het gewicht van A2 papier varieert ook. Het gewicht is een indicatie voor hoe dik het papier is. Papier is in te delen in drie type gewichten:

  • 115 grams: 28,8 gram
  • 135 gram: 33,8 gram
  • 250 grams: 62,5 gram

Voor posters is het vaak verstandig om voor 250 grams te gaan. De poster oogt professioneler en is steviger. Indien het papier wordt gebruikt voor een brainstormsessie, is 115 grams voldoende. Mocht je A2 formaat gebruiken voor een presentatie, kies dan voor 135 grams.

Waar je A2-papier voor kunt gebruiken

A2-papier beoogt andere functies dan A4-papier. A2 papier wordt met name in de drukwerkbranche bedrukt.

  • Posters. Het A2 formaat is een perfect formaat voor een poter. A2 oogt net niet te klein en ook net niet te groot.
  • Winkelruit reclame. Indien je wilt opvallen in de straat, maar niet al te uitbundig wilt zijn, dan is het A2 formaat voor reclame ideaal. Langslopende mensen zien jouw reclame op de ruit. De perfecte grootte van de poster voorkomt ergernis bij je eventuele toekomstige klanten.
  • Foamboard. Een foamboard is goed te gebruiken voor of tijdens een presentatie. Het gebruik van A2 papier in combinatie met een foamboard geeft een professionele uitstraling.
  • Onderleggers. De meerderheid van de banen zijn tegenwoordig het ‘achter-je-bureau-werk’. Met A2 formaat kun je de perfecte formaat onderleggers creëren. Het A2 formaat neemt niet al teveel ruimte in beslag.

Lees ook alles over het A3 formaat op Maatmeten.nl