A5 formaat & afmetingen

In dit artikel vindt u een overzicht van de afmetingen en de toepassingen van het A5 formaat. Dit papierformaat is erg handzaam en dat maakt het ideaal voor flyers en boekjes om uit te delen. Men kan de flyer eenvoudig aannemen, vasthouden en lezen. Ook een boekje ligt lekker in de hand. Het A5 formaat is net een slag groter dan het welbekende A6 formaat. Deze past twee keer in het A5 formaat.

De afmetingen
De afmetingen van de verschillende papierformaten worden vastgesteld met een ISO norm. Voor papier gebruikt men de ISO216, wat wereldwijd wordt gebruikt. Hierdoor zullen er nooit misverstanden kunnen ontstaan als u internationale bestellingen plaatst. Hieronder het formaat in mm, cm, inches en pixels.

Het is van groot belang om de afmetingen te weten voordat u drukwerk bestelt, omdat het drukwerk dan op precies op maat kan worden geleverd.

A5 afmetingen in mm:
– breedte 148 x lengte 210 mm

A5 afmetingen in cm:
– breedte 14,8 x lengte 21,0 cm

A5 afmetingen in inches:
– 5.8 x 8.3 inches

A5 afmetingen in pixels:

 • 96 DPI / PPI: 559 x 794 pixels
 • 300 DPI / PPI: 1748 x 2480 pixels
 • 600 DPI / PPI: 3508 x 4960 pixels
 • 1200 DPI / PPI: 6992 x 9921 pixels
A5 formaat afmetingen
A5 formaat afmetingen

Het belang van pixels
Pixels spelen een grote rol bij het bestellen van drukwerk. Te weinig pixels resulteert in een korrelig en onscherpe afdruk, en dat wilt u natuurlijk voorkomen met het oog op professionaliteit. Een richtlijn voor de juiste resolutie, is 300 DPI / PPI. Bij het bestellen van drukwerk kan er altijd een medewerker met u meekijken, mocht u twijfelen over het aantal pixels.

De resolutie van A5 handmatig aanpasssen
Veel grafisch designers maken gebruik van het programma Photoshop, wat het op een toegankelijke manier mogelijk maakt om een resolutie aan te passen. Bij de opmaak en tijdens het opslaan, is er een DPI-optie. Met behulp van bovenstaande tabel kun je dan je resolutie bepalen.

Het gewicht van A5 papier
A5 formaat is verkrijgbaar in verschillende gewichten. Het gewicht bepaalt de dikte van het papier, en dus ook de stevigheid. Hoewel je vaak minder betaalt voor een lager gewicht, is een zwaarder gewicht vaak van betere kwaliteit. Dit kan professioneler ogen. Op de meeste drukwerkwebsites wordt aangegeven welk gewicht er wordt aanbevolen voor de specifieke toepassing. In deze tabel staan veel voorkomende gewichten bij het bestellen van flyers:

 • 90 grams: 2,9 gram
 • 135 grams: 4,3 gram
 • 170 grams: 5,4 gram
 • 250 grams: 7,9 gram

Toepassingen
De absolute nummer één toepassing zijn flyers, vanwege het mooie formaatje. Een flyer van dit formaat deelt makkelijk uit en is niet te groot of te zwaar. Veelvoorkomende toepassingen zijn:

 • Flyers:
  flyers kunnen breed worden ingezet, onder andere ter promotie. Flyeren gebeurt op evenementen, op straat, in winkels, op stations et cetera. Ook kan een flyer puur informatief bedoeld zijn.
 • Folders:
  een folder wordt veel gebruikt om een nieuw product te tonen of om andere informatie te geven.
 • Wenskaarten:
  bij een verhuizing, zwangerschap of huwelijk is het leuk om een kaartje in de bus te krijgen. Met een persoonlijke wenskaart kunt u iemand verrassen of feliciteren. Ook door bedrijven wordt het veel ingezet, bijvoorbeeld om op grote schaal klanten een kerstkaart te versturen. Of die ene trouwe klant te feliciteren met een mijlpaal in de bedrijfsgeschiedenis. Hiermee laat u op een leuke manier zien dat u aan de klant denkt.