A3 formaat & afmetingen

In dit artikel staan de afmetingen en toepassingen van het A3 formaat. Dit formaat wordt vaak ingezet op de zakelijke markt, bijvoorbeeld voor het drukken van posters en stickervellen. Een andere populaire toepassing is het maken van A4 boekjes, want A3 is precies twee keer zo groot als A4.

A3 formaat & afmetingen 1

A3 formaat afmetingen

De afmetingen van de verschillende papierformaten worden vastgesteld met een ISO norm. Voor papier gebruikt men de ISO216, wat wereldwijd wordt gebruikt. Hierdoor zullen er nooit misverstanden kunnen ontstaan als je internationale bestellingen plaatst. Hieronder het formaat in mm, cm, inches en pixels.

Het is van groot belang om de afmetingen te weten voordat je drukwerk bestelt, omdat het drukwerk dan op precies op maat kan worden geleverd.

A3 papier in mm:

– breedte 297 x lengte 420 mm

A3 in cm:

– breedte 29,7 x lengte 42,0 cm

Afmetingen A3 in inches:

– 11.7 x 16.5 inches

A3 formaat & afmetingen 1

A3 in pixels:

 • 72 PPI: 842 x 1191 pixels
 • 150 PPI: 1754 x 2480 pixels
 • 300 PPI: 3508 x 4960 pixels
 • 600 PPI: 7016 x 9933 pixels
 • 720 PPI: 8418 x 11906 pixels
 • 1200 PPI: 14032 x 19842 pixels

a3 formaat

A3 formaat & afmetingen 1

A3 formaat; hoeveelheid pixels

Pixels spelen een grote rol bij het bestellen van drukwerk. Te weinig pixels resulteert in een korrelig en onscherpe afdruk, en dat wilt u natuurlijk voorkomen met het oog op professionaliteit. Een richtlijn voor de juiste resolutie, is 300 DPI / PPI. Bij het bestellen van drukwerk kan er altijd een medewerker met u meekijken, mocht u twijfelen over het aantal pixels.

Resolutie aanpassen m.b.v. Photoshop

Veel grafisch designers maken gebruik van het programma Photoshop, wat het op een toegankelijke manier mogelijk maakt om een resolutie aan te passen. Bij de opmaak en tijdens het opslaan, is er een DPI-optie. Met behulp van bovenstaande tabel kun je dan je resolutie bepalen.

Formaat A3 gewicht

A3 is verkrijgbaar in verschillende gewichten. Het gewicht bepaalt de dikte van het papier, en dus ook de stevigheid. Hoewel je vaak minder betaalt voor een lager gewicht, is een zwaarder gewicht vaak van betere kwaliteit. Dit kan professioneler ogen. Op de meeste drukwerkwebsites wordt aangegeven welk gewicht er wordt aanbevolen voor de specifieke toepassing. In deze tabel staan de verschillende gewichten:

 • 90 grams (aanbevolen bij Placemats) – 11,3 g
 • 135 grams (aanbevolen bij Posters) – 16,9 g
 • 300 grams – 37,5 g

a3 formaat toepassingenA3 formaat toepassingen

A3 is één van de meest gebruikte standaard formaten naast de A4 afmeting. Het wordt dan ook breed ingezet. Werktekeningen die een slag groter moeten zijn dan een A4 afmeting, of placemats, worden vaak gemaakt van dit formaat. Bekijk hieronder alle toepassingen:

 • Placemats: deze worden vaak ingezet door restaurants, maar ook particulieren kunnen ze laten bedrukken. Leuk voor een speciale eetgelegenheid.
 • Posters: dit is in vergelijking met een A1, A2 en zeker A0 formaat, een redelijk kleine poster. Ideaal wanneer u redelijk kleine posters zoekt. De posters kunnen overal worden opgehangen, in de stad, cafés, op beurzen, in winkels et cetera.
 • Displays: een display kan op een balie van een bedrijf worden gezet. Dit formaat is niet te groot en niet te klein, waardoor het professioneel oogt.
 • Folders: als het A3 formaat wordt dubbelgevouwen, wordt het een a4 formaat. Voor de ontwerper ideaal om een mooi boekje te ontwerpen met A4 afmetingen.

Lees ook alles over het A4 formaat op Maatmeten.nl