B2 formaat & afmetingen

Dit papierformaat is ideaal voor het drukken van flyers of posters. Maar aangezien het B2 formaat wat minder vaak voorkomt, bestaat er soms onduidelijkheid over de afmetingen en de toepassingen. Op deze pagina kunt u hier alles over teruglezen.

De afmetingen
De afmetingen van de verschillende papierformaten worden vastgesteld met een ISO norm. Voor papier gebruikt men de ISO216, wat wereldwijd wordt gebruikt. Hierdoor zullen er nooit misverstanden kunnen ontstaan als u internationale bestellingen plaatst. Hieronder het formaat in mm, cm, inches en pixels.

Het is van groot belang om de afmetingen te weten voordat u drukwerk bestelt, omdat het drukwerk dan op precies op maat kan worden geleverd.

B2 afmetingen in mm:

 • breedte 500 x lengte 707 mm

B2 afmetingen in cm:

 • breedte 50,0 x lengte 70,7 cm

B2 afmetingen in inches:

 • 19.7 x 27.8 inches

B2 afmetingen in pixels:

 • 150 DPI / PPI: 2953 x 4175 pixels
 • 300 DPI / PPI: 5906 x 8350 pixels

Het belang van pixels
Pixels spelen een grote rol bij het bestellen van drukwerk. Te weinig pixels resulteert in een korrelig en onscherpe afdruk, en dat wilt u natuurlijk voorkomen met het oog op professionaliteit. Een richtlijn voor de juiste resolutie, is 300 DPI / PPI. Bij het bestellen van drukwerk kan er altijd een medewerker met u meekijken, mocht u twijfelen over het aantal pixels.Zelf pixels aanpassen
Veel grafisch designers maken gebruik van het programma Photoshop, wat het op een toegankelijke manier mogelijk maakt om een resolutie aan te passen. Bij de opmaak en tijdens het opslaan, is er een DPI-optie. Met behulp van bovenstaande tabel kun je dan je resolutie bepalen.Het gewicht
B2 is verkrijgbaar in verschillende gewichten. Het gewicht bepaalt de dikte van het papier, en dus ook de stevigheid. Hoewel je vaak minder betaalt voor een lager gewicht, is een zwaarder gewicht vaak van betere kwaliteit. Dit kan professioneler ogen. Op de meeste drukwerkwebsites wordt aangegeven welk gewicht er wordt aanbevolen voor de specifieke toepassing. In deze tabel staan veel voorkomende gewichten bij het bestellen van flyers:

 • 115 grams: 40,3 gram
 • 135 grams: 47,3 gram
 • 250 grams: 87,5 gram

Toepassingen
Het B2 formaat wordt veel gebruikt voor reclame-uitingen. Maar er zijn meer mogelijkheden dan reclameborden of posters, u ziet de meest voorkomende toepassingen hieronder:

 • Reclameborden: hiermee trekt u de aandacht van potentiële klanten. Dit formaat is zeer opvallend en zal dus niet onopgemerkt blijven.
 • Raamstickers: deze kunnen worden ingezet om ruimte te besparen. Raamstickers kunnen zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de ramen geplakt worden. Mensen zijn geneigd naar binnen te kijken, dus zien ze uw raamsticker automatisch hangen.
 • Spandoeken: hang ze op een beursstand, een gevel of in een winkel en vraag op die manier de aandacht voor een leuke promotieactie. Spandoeken zijn ook verkrijgbaar in de vorm van gevelvlaggen.
 • Tekenpapier: als u ontwerper bent van tuinen, inrichtingen of iets ander, dan leent dit formaat zich uitstekend voor uw creatieve uitingen.

Lees ook alles over het B3 formaat op Maatmeten.nl