Schoenmaat tabel & omrekenen

schoenmaatIedereen is bekend met schoenmaten. Schoenmaten zijn het hulpmiddel voor het passen van schoenen. Door schoenmaten vind je sneller de juist passende schoen. Hoewel schoenmaten een hulpmiddel zijn, kan je ook met lood in de schoenen ergens naartoe gaan. Er zijn zoveel verschillende soorten schoenmaten en dat kan zeer verwarrend zijn. Op stap gaan met de verkeerde maat schoen aan je voet zal je zwaar komen te staan. Het gaat zeer doen en kan uiteindelijk je complete dagje uit verknallen. Het is essentieel om dan nauwkeurig te weten waar de schoen wringt. Comfortabel schoeisel is belangrijk voor het dagelijks gemak. Trek dus niet gauw te grote schoenen aan.


Schoenmaat omrekenen met schoenmaat tabel

De wereld van mode kent niet alleen een gigantische hoeveelheid aan modetrends, maar ook aan maten. Kledingmaten en schoenmaten wisselen niet alleen per persoon, maar verschillen ook enorm per land. Met onderstaande schoenmaten tabel kan je eenvoudig schoenmaten meten en omrekenen.

Lengte voet in centimeters EU Dames en Heren Schoenmaat US Dames Schoenmaat US Heren UK Dames en Heren
23,1 36 4,5 3
23,3 36,5 5 3,5
23,5 37 5,5 4
24 37,5 6 4,5
24,3 38 6,5 5
24,8 38,5-39 7 5,5
25,1 39-39,5 7,5 6
25,4 40 8 6,5
25,8 40,5 8,5 7
26,3 41-41,5 9 7,5
26,7 42 9,5 8
27,1 42,5 10 9 8,5
27,6 43 9,5 9
28 43,5-44 10 9,5
28,4 44-44,5 10,5 10
28,9 45 11 10,5
29,3 46 11,5 11,5
29,7 46,5 12 11,5
30,1 47 12,5 12
30,5 48 13,5 13

De voetlengte plus de twee extra centimeter staat bekend als de leestlengte. Deze schoenmaat is gebaseerd op de oudere lengtematen.

Schoenmaten in Europa worden op de volgende manier berekend:

 • 3/2 vermenigvuldigen met voetlengte in centimeters + 2 centimeter.

Schoenmaten in Engeland en Ierland worden op de volgende manier berekend:

 • (de leeslengte in inches vermenigvuldigen met 3) min 25

Schoenmaten in Amerika en Canada worden op de volgende manier berekend:

 • Schoenmaat US mannen: (de leeslengte in inches vermenigvuldigen met 3) min 22,5
 • Schoenmaat US vrouwen: (de leeslengte in inches vermenigvuldigen met 3) min 23

Het systeem van de Fransen is anders. Hier wordt er een schoenmaat bedacht per 2\3 centimeter en bij de voetlengte word er 1,5 centimeter opgeteld.
Mexico gebruikt de volgende schoenmaat rekensom:

 • (de leeslengte in inches vermenigvuldigen met 3) min 25,5

De ontwikkeling van de schoenmaten

schoenmaat ontwikkelingGroeiende kinderen betekent groeiende voeten. Dit resulteert in veranderlijke schoenmaten. Onbekend is dat volwassen ook in schoenmaat variëren. Vrouwen hebben vaak na een zwangerschap een maatje groter nodig. Niet doordat vrouwen groeien, maar doordat vrouwen na een zwangerschap vaak aankomen. Het gevolg is dat de voetboog wat gaan zakken. Dit maakt de voeten langer.

Uit onderzoek van het College of Podiatry blijkt dat de gemiddelde schoenmaat toeneemt. Hoewel dit van de ene op de andere dag niet meteen zichtbaar is, blijken ouderen in hun zeventigste jaren zo’n 2 schoenmaten groter te hebben dan 40 jaar terug. Vrouwen die in hun twintiger jaren schoenmaat 36 hadden, hebben op hun oude dag schoenmaat 38.

Hoe de juiste schoenmaat bepalen

schoenmaat omrekenenDe juiste schoenmaat dragen is zeer belangrijk. De geschikte schoenmaat verkleint de risico op pijn, eelt, hallux valgus, likdoorns en blaren. Alleen hoe bepaal je je schoenmaat?

Een schoenmaat kan gerefereerd worden aan drie soorten lengtes:

 • De gemiddelde lengte van de voeten.
 • De lengte van de inwendige holte van een schoen
 • De lengte van een standaard template schoen

Je schoenmaat wordt meestal gewoon berekend op basis van de lengte van je voeten. Ga met sokken, maar liever nog met blote voeten, op een vel papier staan. Ga plat op je voeten staan. Verdeel je gewicht gelijk over je voeten en ga loodrecht staan. Laat iemand een lijn om je voeten trekken met een potlood en meet vervolgens de afstand tussen de voorkant van je grote teen en je hiel. Het is verstandig om beide voeten te meten, aangezien veel mensen twee verschillende schoenmaten hebben. Indien je twee verschillende schoenmaten hebt, is het verstandig om bij de aanschaf van schoenen uit te gaan van je grootste schoenmaat. Met de lengtes die je in kaart brengt, kun je met de schoenmatentabel omrekenen welke schoenmaat jij uiteindelijk hebt.

De breedte van je voet kun je vaak niet meerekenen met het uitzoeken van de juiste schoenmaat. Dit komt doordat de meeste fabrikanten uitgaan van een gemiddelde breedte. Indien je extra brede of juist smalle voeten hebt, dan wordt dat bij de schoen aangeduid met een letter.

Om de juiste schoenmaat te bepalen, is het niet zo wat past, meteen goed is. Indien een schoen past, maar net aan de strakke kant zit, past de schoen eigenlijk niet. Gedurende de dag zwellen voeten vaak op en dan kom je in je ‘perfect passende schoenen’ opeens zeer krap te zitten. Kies daarom altijd voor een ruime schoenmaat.


Goede schoenen met de juiste schoenmaat kiezen

Goede schoenen ademen. Niet in de letterlijke zin van het woord. Ademen betekent dat schoenen transpiratievocht en lucht doorlaten. Leer en andere moderne kunststoffen zijn hiervoor geschikt. Kies voor een stevige, flexibele en stroeve zool. Dit geeft tijdens het lopen (of rennen) goede grip. Indien je voet klachten hebt is het verstandiger om speciale binnenzolen aan te schaffen.

Schoenen mogen niet schuiven. De schoenmaat mag dus niet te breed of te lang vallen. Tevens mogen schoenen niet knellen. Een schoenmaat mag dus ook niet te klein of te smal zijn. Per merk variëren de schoenmaten. Vaar niet blind op je schoenmaat, maar pas altijd eerst de schoenen. Pas zowel de linker- als de rechterschoen en koop de beste zittende schoenen. Zorg dat je altijd aan de voorkant van je schoenen een duimbreedte ruimte overhoudt. Dan hebben je tenen nog lucht en voldoende ruimte. Controleer dit door je tenen te bewegen. Wanneer je tenen tegen de zijkant drukken weet je genoeg.: dan is dit is niet de juiste schoenmaat! Loop rond in de winkel om te checken of de schoenen comfortabel voelen. Schuiven of knellen? Dat wordt dan een andere schoenmaat.

Leuke weetjes over schoenmaten

Natuurlijk zijn er ook leuke en interessante schoenmaten weetjes!
Wist je dat…

 • Koningin Maxima schoenmaat 42 heeft.
 • De gemiddelde schoenmaat voor mannen maat 43 is.
 • Schoenen kopen je beter aan het eind van de dag kan doen in verband met dikkere voeten.
 • Twee voeten samen ongeveer 250.000 zweetkliertjes hebben. Hiermee scheidt je ongeveer ruim een kwart liter vocht per dag af.
 • De grootste schoenmaat die in winkels te koop is maat 48,5 is.
 • Bij een schoenmaat van 48,5 je voeten bijna 30 centimeter lang zijn
 • De grootste schoen ooit 5,5 meter langs is en 2,9 meter hoog. De schoenmaat van deze reuzen schoen is maatje 4400! Gemaakt in 2010 en nog steeds is deze schoen niet verslagen.
 • De langste voeten ter wereld op dit moment tot Jeison Orlando Rodriguez Hernandez behoren. Hij een heeft schoenmaat 59.
 • De langste voeten ooit behoren tot Robert Wadlow. Hij was 2 meter 72 en had een schoenmaat van 71 nodig.
 • Noord-Hollandse vrouwen de grootste voeten hebben van Nederland. De Noord-Hollandse vrouwen hebben een gemiddelde schoenmaat van 39,5. De gemiddelde schoenmaat van de Nederlandse vrouw ligt iets lager, op 39,04.
 • Drentse mannen de grootste voeten hebben van Nederland.
 • De gemiddelde schoenmaat voor vrouwen wereldwijd 38,5 is.
 • De gemiddelde schoenmaat voor mannen in Nederland op 43 ligt.