Grootte tafel

De ideale afmetingen voor een eettafel zijn zo persoonlijk dat ze enkel in standaard afmetingen kunnen uitgedrukt worden. Wij zetten ze hier even op een rijtje.

De ideale hoogte

De standaard ideale hoogte van een eettafel ligt tussen 72 en 75cm. We spreken dan over tafels met een ‘normaal’ (niet te dik) tafelblad zonder extra randen aan de zijkanten.

De ideale afmetingen voor de rechthoekige eettafel

De grootte van je tafel hangt natuurlijk af van het aantal personen waarvoor ze bestemd is. Hiervoor bestaat er een gemakkelijk rekensommetje. Voor de lengte: reken vanaf de korte uiteinden 20cm extra en voorzie per persoon 50cm ruimte. Bijvoorbeeld: voor 6 personen komt dit neer op: 20cm + 3x50cm + 20cm = 1.90 meter. Voor 10 personen is dit: 20cm + 5x50cm + 20cm : 2.90 meter. Voor de breedte: de ideale eettafel is 85cm breed.

De ideale afmetingen voor de ronde eettafel

Bij een ronde eettafel is het niet zo eenvoudig om deze berekening te maken. Grofweg gezegd hou je als zitbreedte 60cm per persoon aan, dit wil zeggen: gerekend vanaf de rand tot het midden van de tafel (halve doorsnede dus). Volgens ingewikkelde berekeningen komt dit neer op de volledige doorsnede van de tafel als volgt: 120cm voor 2 personen, 160cm voor 3 personen, 180cm voor 4 personen, 220cm voor 5 personen en 250cm voor 6 personen.

Wat is ideaal?

Naast deze standaard afmetingen zijn er een reeks factoren die een rol kunnen spelen in de grootte van je tafel. Heb je bijvoorbeeld smalle eetkamerstoelen zonder armsteunen of heb je brede stoelen met armleuningen? Ook de grootte van je woning speelt een rol. Het is natuurlijk leuk om een zeer grote tafel te hebben, maar voldoende plaats hebben rondom je tafel is even belangrijk. Hou rekening met ruimte voor het uitschuiven van de stoelen. Of staat er een buffetkast met openklappende deuren achter de stoelen? Zorg ervoor dat die altijd open kan, ook al heb je gasten aan je tafel zitten. Bestaat je gezin vooral uit grote mensen? Misschien moet de hoogte van de tafel dan wel aangepast worden? Vind je het fijn om bij feesten het midden van de tafel rijkelijk te versieren met bloemen en kaarsen bijvoorbeeld? Kies dan voor een bredere tafel. Maken de kinderen graag hun huiswerk of knutsel jij graag aan de eettafel, en is het altijd een heel gedoe om de tafel te moeten afruimen voor het eten? Overweeg dan een langere tafel. Zo vind je nog wel een paar criteria die belangrijk zijn voor je keuze.

Probeer uit

Heb je plannen om een eetkamertafel aan te kopen? Let dan eerst gedurende een tijd goed op hoe de tafels aanvoelen waaraan je nu plaatsneemt: in restaurants, in de bedrijfskantine, bij vrienden en kennissen bijvoorbeeld. Of hoe voelt je huidige tafel aan? Is ze te klein, te groot? Overweeg goed met je huisgenoten. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste keuze.