Hoeveel postzegels nodig

De laatste jaren heeft post.nl zijn posttarieven steeds transparanter gemaakt, maar de klant betaalt er in vele gevallen wel meer voor. Wat moet er op welke post geplakt worden?

Allereerst is er de gewone briefpost tot en met twintig gram. Voor Nederland moet daar € 0,73 (een 1’tje)op en voor Europa en de rest van de wereld € 1,25. Een zogenoemd brievenbuspakje mag maximaal twee kilo wegen en het moet zoals de naam doet vermoeden wel door de standaard brievenbus passen (zie verderop voor de afmetingen). Dat tarief is voor alle gewichten gelijk, namelijk € 3,95. U ontvangt in dat geval een verzendbewijs.
Het onderscheid in tarief tussen Europa en wereld is vorig jaar voor brieven vervallen. Het is nu gewoon een eenheidstarief onder de aanduiding ‘internationaal’.

Zwaardere brieven
In Nederland hanteert post.nl een evenredig tarief voor hogere gewichten. Dus tot vijftig gram is een ‘2’ (=€ 1,46), tot honderd gram geldt het standaardtarief driemaal, dus € 2,19. Tot 250 gram is dat viermaal het basistarief, dus € 2,92. Daarna maakt het gewicht van de brief, die nog altijd door de brievenbus moet passen, een sprong maar de frankering blijft op één tarief steken: tot twee kilo is het vijfmaal de basisfrankering, dus € 3,65. Voor een aangetekende brief moet € 8,15 betaald worden. Op post naar het buitenland komen we zo terug.

Belpost
Sinds een aantal jaren hanteert post.nl het onderscheid tussen brievenbuspost (afmetingen: 380 x 265 x 32 mm) en belpost. Dat laatste houdt in dat de pakketdienst van post.nl het pakketje vervoert en niet de postbode. Voor die pakketten gelden ook maxima qua formaten en wel binnen Nederland 176 x 78 x 58 centimeter. Het maximale gewicht mag dertig kilogram zijn binnen ons land.

Buitenland
Voor alle landen ter wereld buiten Nederland geldt zoals gezegd sinds vorig jaar een eenheidstarief. Op brieven tot en met twintig gram moet er € 1,25 geplakt worden, tot en met vijftig gram € 2,50, honderd gram € 3,75 maar daarboven neemt het te plakken tarief snel toe. Op een brief van honderd tot en met 250 gram moet € 6,25 en tot en met twee kilo € 11,25. En dan geldt nog altijd dat de brief door de brievenbus past. Je merkt dat vanzelf wanneer je een brief in een oranje straatbus wil posten of op het postkantoor. Daar heeft men namelijk een kartonnen mal van een openbare brievenbusopening, waarin de post gemeten kan worden.

Pakketten binnen Nederland
Voor pakketten zijn er diverse opties. Je kunt ze gewoon versturen, met Track & Trace (waardoor je je pakket via internet kunt traceren; in Nederland is dat verplicht en zit die service standaard in de frankering van € 6,95 tot en met tien kilogram), aangetekend, verzekerd of onder rembours. In Nederland betaal je voor een pakket zwaarder dan tien kilo € 13,25 met een maximum gewicht van dertig kilo.

Pakketten buitenland
Post.nl hanteert drie eurozones wat tarieven betreft. Zie www.post.nl voor de precieze zones. Eurozone 1 kent de volgende tarieven: belpostpakket tot en met twee kilo zonder Track & Trace € 9,-, met Track & Trace € 13,-, tot en met vijf kilo € 19,50, tot en met tien kilo € 25,-, twintig kilo € 35,- en dertig kilo € 45,-. Voor eurozone 2 komt daar een toeslag bij variërend van € 2,- tot meer: twee kilo zonder Track & Trace € 11,-, met € 18,50, tot en met vijf kilo € 25,-, tien kilo € 31,- twintig kilo € 40,- en dertig kilo € 55,-. In eurozone 3 kunt u pakketten versturen tot en met twintig kilo voor de volgende tarieven: zonder Track & Trace en tot twee kilo € 12,-. Met € 19,30, tot en met vijf kilo € 26,30, tot en met tien kilo € 32,50 en tot en met twintig kilo € 42,30. Het formaat voor pakketten naar het buitenland is beperkt tot 100 x 50 x 50 centimeter.

Wereld
Voor brieven maakt onze vaderlandse post geen onderscheid tussen binnen of buiten Europa maar bij belpost wel degelijk. Een pakket tot en met twee kilo zonder Track & Trace kost buiten Europa € 18,-, met € 24,30, tot en met vijf kilo € 34,50, tot en met tien kilo € 58,30 en tot en met het maximaal te versturen gewicht van twintig kilo € 105,30.

Aangetekend, verzekerd en onder rembours
Post.nl kent nog vele overige diensten, zoals aangetekend pakket, pakket met verzekering in diverse categorieën, spoedservice, partijenpost en onder rembours. Het voert te ver om al deze tarieven hier te vermelden. Bovendien zijn er ook nog eens gereduceerde tarieven voor gebruikers van frankeermachines. Om de juiste tarieven bij elke soort post te vinden, zie www.post.nl, waar de brochure ‘posttarieven per januari 2016’ eenvoudig te downloaden is.