BH maten & cupmaten

Iedere vrouw heeft weer een andere BH maat. Draag je een te kleine BH of draag je juist een te grote BH, dan kun je hier veel last van krijgen. Daarom is het belangrijk om jouw BH maat te achterhalen. Welke maten er allemaal zijn en hoe je jouw BH maat kunt achterhalen, lees je op deze pagina.

BH maten & cupmaten 1

bh maat metenDe verschillende BH cupmaten

De maat van een BH wordt altijd aangeduid in twee waarden. De eerste waarde, A tot en met H, geeft aan hoe groot de borsten zijn. De tweede waarde, 65 tot en met 110, geeft de omtrek van het bovenlichaam en dus de BH aan. Zo kun je BH maat 65A hebben, maar ook maat 75C, 85D, 95E en ga zo maar door. De cupmaat en de omtrek van de BH hangen met elkaar samen, dus allebei de maten moeten kloppen om de juiste BH aan te kunnen schaffen.

BH maat meten

Als je jouw BH maat wil berekenen, moet je zowel je cupmaat achterhalen als de omtrek van het bovenlichaam en dus van jouw perfecte BH berekenen. Om beide maten te berekenen en jouw BH maat te achterhalen, moet je enkele stappen volgen. Deze stappen worden hieronder beschreven.

Stap 1: trek een bh aan en neem een meetlint om de huid onder de bh te meten. Je zet hierbij het meetlint tegen de borstaanzet (onder de borsten) aan.

Stap 2: adem normaal uit en trek het meetlint strak. Trek het lint niet te strak, maar zodat het lint comfortabel op de huid zit.

Stap 3: het getal dat je nu op het lint ziet, is de maat van jouw omvang. Deze maat wordt ook wel de omvangsmaat genoemd. Let op: in de omvangsmaat zit altijd een afwijking van 2 tot 2,5 centimeter. Meet je 74, dan is de omvangsmaat 75.

Stap 4: neem een centimeter en leg deze op je borsten, ter hoogte van je tepels. Trek de centimeter niet te strak en houd het meetlint op dezelfde hoogte. Trek het nu wederom om je gehele omtrek, net zoals bij stap 2. Let op: je moet een bh dragen om deze stap goed te kunnen volgen.

Stap 5: gebruik de matentabel om jouw BH maat op te zoeken. Voer voor de zekerheid twee metingen uit, zodat je echt de juiste BH maat bepaalt. Heb je bij de twee metingen andere getallen? Dan voer je een derde meting uit.

Zit je tussen twee BH maten in? Dan neem je de grootste BH maat. De afwijking van 2,5 centimeter wordt namelijk altijd bij de meting opgeteld, niet van de meting afgehaald.

BH maten & cupmaten 1

BH maten en cupmaat tabel

BH maten tabel

Cupmaat berekenen: drie tips

Wil je zeker weten dat je jouw BH maat op de juiste manier berekent? Gebruik dan onderstaande drie tips bij het uitvoeren van de metingen.

Tip 1: meet je BH maat altijd op met een BH aan. Draag geen shirt tijdens het meten van de BH maat, om ervoor te zorgen dat je extra nauwkeurig kunt meten. Meet je zonder BH, dan klopt de meting niet en ga je de verkeerde BH maat dragen.

Tip 2: ga voor de spiegel staan bij het meten, zodat je zeker weet dat je dit goed doet. Sta je niet voor de spiegel, dan kun je ongemerkt scheef gaan meten en dit heeft gevolgen voor de BH maat die uit de meting komt. Zo kun je zomaar de verkeerde BH kopen, simpelweg omdat je het meetlint scheef hebt gehouden bij het meten.

Tip 3: lukt het niet om het meetlint zelf helemaal recht te houden? Vraag dan iemand om hulp bij het berekenen van de BH maat. Op deze manier weet je zeker dat je recht meet.

BH maten & cupmaten 1

Benieuwd naar je BH maat? Begin met meten

Ben jij benieuwd welke BH maat je hebt, bijvoorbeeld omdat je het idee hebt altijd de verkeerde maat BH te dragen? Gebruik dan bovenstaand stappenplan en bovenstaande tips om jouw BH maat op te meten. Doe je dit nauwkeurig en rustig, dan meet je gegarandeerd de juiste maat op en weet je precies welke BH je moet kopen. Bekijk de volgende pagina voor informatie over confectiematen.