Procenten & percentage berekenen

Hoe bereken je procenten & percentages? Procenten en percentages berekenen, wie heeft het niet gedaan? Je kunt precies berekenen hoeveel korting je ergens op krijgt, hoeveel BTW je moet betalen óf hoeveel procent opslag je nu eigenlijk precies hebt gekregen. Wij hebben drie verschillende percentage calculators voor je om tot op de procentpunt nauwkeurig mee te rekenen!

Procenten & percentage berekenen 1
Procenten & percentage berekenen 1

Percentages uitrekenen; de formules

Natuurlijk zijn de bovenstaande calculators erg handig, maar je wilt deze berekeningen ook uit je hoofd kunnen maken als het nodig is. gelukkig zijn de achterliggende formules zeer eenvoudig.

Procentuele stijging & daling berekenen

Dit is er eentje die bij mij vanaf de basisschool is blijven hangen omdat de formule er daadwerkelijk ingestampt is; “Nieuw min oud gedeeld door oud keer honderd”. Je berekent de procentuele wijziging zoals het volgende voorbeeld:

Jantje had aan het einde van 2018 200 euro spaargeld. Aan het einde van 2019 bedroeg zijn spaargeld 238 euro. Wat is de procentuele stijging geweest?

  • (238 – 200) / 200 * 100 = 19%

Delen en vermenigvuldigen vindt altijd plaats voor optellen en aftrekken. Het is daarom van belang haakjes te gebruiken zoals in het voorbeeld. Deze formule is perfect voor korting berekenen.

Percentage berekenen

Kan bijvoorbeeld handig zijn als je wilt weten hoe je tot op de procentpunt exact BTW moet berekenen. Het percentage berekenen is een kwestie van het volgende voorbeeld volgen:

Jantje wil graag weten hoeveel 20% is van 145 euro. Welk bedrag komt hier precies uit?

  • 20 / 100 * 145 = 29

Percentage terugrekenen

Deze formule kan goed van pas komen als je wilt weten wat jouw specifieke procentuele aandeel is geweest. Dit bereken je met het volgende voorbeeld:

Jantje zijn team heeft vandaag 3000 euro opgehaald met kinderpostzegels. Jantje zelf heeft voor 232 euro aan kinderpostzegels verkocht. Wat is zijn aandeel?

  • 232 / 3000 * 100 = 7.7%
Procenten & percentage berekenen 1