A4 formaat & afmetingen

Het A4 formaat is veruit het meest voorkomende standaardformaat voor papier. Het is zelfs in die mate ingeburgerd dat heel wat mensen niet langer spreken over een ‘brief’ of een ‘memo’, maar met de glimlach beloven een ‘A4’tje’ te sturen. Het A4 formaat is twee keer zo groot als het A5 formaat. A4 is ook het papierformaat waarop zowat alle bijkomende benodigdheden, van ringmappen tot aktentassen, zijn afgestemd. En wanneer u bij om het even welk bedrijf een brochure vraagt is de kans bijna 100% dat ook deze in A4 werd vormgegeven.


A4 formaat

A4 formaat afmetingen

Bij een standaard A4’tje bedraagt de hoogte 297mm (11.64 inch) en de breedte 210 mm (8.27 inch). A4 papier kan ook ‘liggend’ worden bedrukt of geprint, in dat geval wordt het blad gewoon gedraaid, de afmetingen blijven uiteraard dezelfde. De reden waarom het A4 formaat meestal wordt gebruikt bij brochures of reclamedrukwerken is relatief eenvoudig. De klassieke offsetpersen zijn voorzien op standaard A2-papier. Volgens de logica van de naamgeving betekent dit dat zij net 4 A4’tjes op 1 blad kunnen drukken, om dit daarna te snijden en te plooien. Kiest men voor afwijkende formaten dan gaat er altijd papier verloren.


Waar komt de naam A4 vandaan?

De letter A werd al in 1922 toegekend aan het papiertype dat geschikt was voor de meeste toepassingen en dus ook meest gebruikt werd. Ziet u een papiersoort met een ‘B’ dan staat haast exclusief voor posterformaten, terwijl de ‘C’ meest wordt aangetroffen in onder meer de klassieke briefomslagen.
De 4 betekent niet meer of minder dan “het standaard A0-formaat” 4 x gevouwen. Een A0 vel heeft een lengte van 1189 millimeter en een breedte van 841 millimeter. De helft daarvan noemen we een A1 (841 mm x 594 mm). De helft van een A1 wordt een A2 (594 mm x 420 mm), en zo verder.

Extra factoren die de uitstraling van drukwerk bepalen

Het is mogelijk om drukwerk opvallender te maken door het een afwijkend formaat te geven of zelfs door het in een specifieke vorm te laten kappen. Dit brengt echter per definitie een behoorlijke meerkost met zich mee. De kwaliteit en de uitstraling worden echter ook beïnvloed door de dikte van het gebruikte papier als door de kwaliteit van de gebruikte foto’s.

Dikte
Wist u dat de dikte van papier altijd wordt uitgedrukt in gram? Het getal dat daarbij wordt gegeven is echter niet het gewicht van het blad dat gebruikt zal worden, maar wel het gewicht van een A0vel van deze soort. Standaard printpapier is bijvoorbeeld 80 gram, een iets luxueuzere brochure gaat al snel voor papier van 90 of 100 gram terwijl voor een hardere kaft meestal 120 of 160 gram wordt gekozen. Voor diezelfde kaft kan, indien het echt stevig moet zijn, desgewenst ook voor een hoger gewicht worden gekozen.


Beeldkwaliteit: DPI/PPI
DPI/PPI staat respectievelijk voor “dot per inch” en “pixels per inch”, waarbij de regel heel eenvoudig luidt dat hoe hoger de PPI, en dus het aantal pixels, hoe beter de beeldkwaliteit. Voor foto’s wordt bijvoorbeeld meestal uitgegaan van een minimum PPI van 200 (1654 x 2339 pixels), wat niet wegneemt dat ook 300 PPI (2480 x 3508 pixels) regelmatig voorkomt.

Lees ook alles over het A5 formaat op Maatmeten.nl