Het ontstaan van het B0 formaat en de geschiedenis daarachter

Als we denken aan papierformaat, komen er vaak termen als A4, A5 of A3 bij ons op. Deze zijn bekend en worden overal ter wereld gebruikt. Maar ken je het B0 formaat? Het B0 formaat is een internationaal papierformaat en heeft ook een interessante geschiedenis achter zich.

Het ontstaan van het B formaat

De geschiedenis van het B formaat gaat terug naar de eerste helft van de 20e eeuw, toen Duitsland en Oostenrijk-Hongarije beide hun eigen papierformaten gebruikten. Het gebruik van meerdere formaten was onpraktisch en daarom werd in 1922 besloten om een ​​uniform formaat te ontwikkelen. Het formaat dat werd ontwikkeld, was het A formaat, dat in 1975 als ISO 216 werd gestandaardiseerd.

Echter, het A formaat was niet geschikt voor alle papierbehoeften, vooral niet voor reclame-industrie. Dus in 1930 werd het B formaat ontwikkeld om tegemoet te komen aan de behoeften van deze industrie.

Het B formaat

Het B formaat is verkrijgbaar in verschillende maten, met B0 als de grootste grootte. Het B0 formaat meet 1000 mm x 1414 mm of 39,37 inch x 55,67 inch.

Het B formaat is gebaseerd op het vierkantwortel van 2-principe, net als het A formaat. Het enige verschil is dat de langste zijde van een B formaat het kortste zijde van de volgende grotere maat is.

De toepassingen van het B0 formaat

Vanwege de grootte is het B0 formaat ideaal voor het afdrukken van grote posters, reclameborden of het maken van bouwplannen. Het formaat is ook geweldig voor kunstenaars die grote schilderijen willen maken of voor architecten die blauwdrukken maken.

Het gebruik van het B0 formaat in verschillende landen

Het B0 papierformaat is het populairste formaat in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. In andere landen, zoals de Verenigde Staten, wordt het formaat niet zo vaak gebruikt als de A-formaten.

Samenvatting

Het B0 formaat is naast het A formaat een populaire keuze voor verschillende industrieën en wordt vooral in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk veel gebruikt. Het formaat heeft een interessante geschiedenis en is een belangrijk onderdeel van het internationale papierformaat systeem.

Veelgestelde vragen

1. Hoe groot is het B0 formaat?
Het B0 formaat meet 1000mm x 1414mm of 39.37 inch x 55.67 inch.

2. Waarom werd het B formaat ontwikkeld?
Het B formaat werd ontwikkeld om tegemoet te komen aan de behoeften van de reclame-industrie.

3. Wat is het vierkantwortel van 2-principe?
Het vierkantwortel van 2-principe is een manier om de relatie tussen de verschillende maten in het papierformaat systeem te bepalen.

4. Is het B0 formaat internationaal gestandaardiseerd?
Ja, het B0 formaat is internationaal gestandaardiseerd door ISO 216.

5. Welke landen gebruiken het B formaat het meest?
Het B formaat is vooral populair in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.