Een stap-voor-stap handleiding voor het indienen van je sitemap bij Google

Als je een website beheert, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat zoekmachines zoals Google weten welke pagina’s er op jouw website staat en hoe deze pagina’s met elkaar verbonden zijn. Een sitemap helpt daarbij. Met een sitemap kun je de zoekmachines vertellen welke pagina’s op jouw site te vinden zijn en hoe deze pagina’s aan elkaar gerelateerd zijn. In deze handleiding laten we zien hoe je jouw sitemap bij Google kunt indienen.

Stap 1: Maak een sitemap

Voordat je jouw sitemap kunt indienen bij Google, moet je er natuurlijk eerst een hebben. Er zijn verschillende manieren om een sitemap te maken. Je kunt ervoor kiezen om handmatig pagina’s toe te voegen aan een XML-bestand, maar dat kan erg tijdrovend zijn. Gelukkig zijn er ook verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het maken van een sitemap. Populaire opties zijn onder andere Yoast SEO en Google XML Sitemaps.

Stap 2: Plaats de sitemap op jouw website

Nu je een sitemap hebt, moet je deze op jouw website plaatsen. De beste plek is op de hoofdmap van jouw website, bijvoorbeeld http://www.mijnsite.nl/sitemap.xml. Als jouw website gebouwd is met een contentmanagementsysteem (CMS) zoals WordPress, dan kun je mogelijk een plug-in gebruiken die de sitemap automatisch voor je genereert en plaatst.

Stap 3: Maak een Google Search Console-account

Als je nog geen Google Search Console-account hebt, moet je er nu een aanmaken. Google Search Console is een gratis tool van Google die website-eigenaren helpt om hun website te monitoren en te optimaliseren voor zoekmachines. Je kunt de tool gebruiken om te zien hoe je verkeer en prestaties op Google zijn, en om problemen met jouw site op te lossen.

Stap 4: Voeg jouw website toe aan Google Search Console

Nadat je jouw account hebt aangemaakt, moet je jouw website toevoegen aan Google Search Console. Hiervoor moet je bewijzen dat je de eigenaar bent van de website. Dit kun je doen door een stukje code toe te voegen aan de hoofdpagina van jouw website (of door dit te doen via jouw CMS).

Stap 5: Verifieer jouw website

Als je hebt bewezen dat je de eigenaar bent van de website, zal Google Search Console jouw website verifiëren. Dit kan enkele minuten tot enkele dagen duren.

Stap 6: Ga naar de Sitemaps-pagina

Zodra jouw website geverifieerd is, kun je naar de Sitemaps-pagina gaan binnen Google Search Console. Deze pagina vind je onder het tabblad ‘Index’ in het menu aan de linkerkant van de pagina.

Stap 7: Voeg jouw sitemap toe

Op de Sitemaps-pagina kun je jouw sitemap toevoegen. Dit doe je door de URL van jouw sitemap in te voeren en op ‘Verzenden’ te klikken. Als alles goed gaat, zal Google je sitemap nu gaan crawlen.

Stap 8: Bekijk de status van jouw sitemap

Na het indienen van jouw sitemap, kun je de status hiervan bekijken op de Sitemaps-pagina binnen Google Search Console. Hier kun je zien of Google jouw sitemap succesvol heeft geïndexeerd en of er eventuele problemen zijn die opgelost moeten worden.

Het indienen van je sitemap bij Google lijkt misschien een ingewikkeld proces, maar met deze stap-voor-stap handleiding zou het geen probleem moeten zijn. Een sitemap zorgt ervoor dat jouw website beter geïndexeerd wordt in Google, waardoor je meer verkeer naar je site kunt krijgen. Als je er klaar voor bent om jouw website naar de volgende level te tillen, volg dan deze stappen en begin met het indienen van je sitemap vandaag nog!

1. Wat is een sitemap?

Een sitemap is een XML-bestand dat een lijst bevat van alle pagina’s die op een website te vinden zijn. Het doel van een sitemap is om zoekmachines te helpen de pagina’s op een website gemakkelijker te indexeren.

2. Waarom is het belangrijk om mijn sitemap bij Google in te dienen?

Het indienen van jouw sitemap bij Google zorgt ervoor dat jouw website beter geïndexeerd wordt. Hierdoor kunnen zoekmachines jouw website beter begrijpen en wordt het voor gebruikers makkelijker om jouw website te vinden.

3. Hoe vaak moet ik mijn sitemap bijwerken?

Je moet een nieuwe sitemap maken en indienen elke keer dat je nieuwe pagina’s aan je website toevoegt of verwijdert.

4. Wat moet ik doen als ik een foutmelding krijg tijdens het indienen van mijn sitemap?

Als je een foutmelding krijgt tijdens het indienen van jouw sitemap, moet je controleren of er iets mis is met de sitemap of de wijze waarop je deze hebt ingediend. Google Search Console kan je helpen om eventuele problemen op te lossen.

5. Hoe kan ik controleren of mijn sitemap is ingediend?

Je kunt de status van jouw sitemap bekijken op de Sitemaps-pagina binnen Google Search Console.