De verschillende confectiematen voor mannen en vrouwen

Als het gaat om het kopen van kleding, is het belangrijk om de juiste maat te kennen. Maar niet alle maten zijn gelijk gemaakt: confectiematen voor mannen en vrouwen verschillen op veel manieren van elkaar. In dit artikel zullen we kijken naar de verschillen tussen confectiematen voor mannen en vrouwen en hoe je de juiste maat kunt vinden voor jouw lichaam.

Geschiedenis van confectiematen

Hoewel het idee van standaardmaten voor kleding al eeuwenoud is, werd het pas in de 19e eeuw algemeen populair. Verschillende bedrijven en organisaties in de mode-industrie gingen matenstandaarden opzetten, zodat kleding op een consistente manier kon worden geproduceerd en verkocht.

Verschillen in lichaamsbouw

Het belangrijkste verschil tussen mannen en vrouwen is hun lichaamsbouw. Mannen hebben doorgaans een grotere borstomvang, bredere schouders en een dikkere nek. Vrouwen hebben daarentegen vaak bredere heupen, een smallere taille en een meer uitgesproken buste. Vanwege deze verschillen zijn confectiematen voor mannen en vrouwen afgestemd op specifieke dimensies van hun lichaam.

Maten voor mannen

Voor mannen wordt de confectiemaat bepaald door hun borstomvang en taille. Meestal hebben mannenmaten een nummer, wat de borstomvang in inches aangeeft, gevolgd door een letter om de taillemaat aan te geven. Bijvoorbeeld, 40R betekent dat de borstomvang van de jas 40 inch is en dat de taille van broek een regular fit van 30-32 inch heeft; 42S betekent dat de borstomvang van de jas 42 inch is en de taillemaat van de broek slank is met een meetlint van 27-29 inch.

Maten voor vrouwen

Voor vrouwen is de confectiemaat gebaseerd op de buste-, taille- en heupomvang. In tegenstelling tot mannenmaten zijn vrouwenmaten vaak genummerd. Vrouwenmaten beginnen bij maat 32 en lopen op in stappen van 2 tot maat 54 of zelfs 58, afhankelijk van het merk. Elk nummer komt overeen met een combinatie van buste-, taille- en heupomvang.

Internationale maten

Niet alle landen gebruiken dezelfde standaardmaten voor kleding. Landen zoals Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Frankrijk en Italië hebben hun eigen matenstandaarden. Dit kan verwarrend zijn bij het online kleding kopen bijvoorbeeld. Het loont om verschillende maten tabellen te bekijken van het item dat je wilt kopen om zeker te zijn van de maat die je nodig hebt.

Tips bij het kopen van kleding

Er zijn enkele tips die je kunt volgen bij het kiezen van de juiste maat kleding:

1. Meet jezelf op en vergelijk de resultaten met de maattabel van het merk.

2. Als je twijfelt tussen twee maten, ga dan altijd voor de grotere. Je kunt de kleding altijd laten innemen als het te los is.

3. Bepalen wat je lichaamstype is. Kledingstukken die flatteus staan op een zandloper figuur staan bijvoorbeeld mogelijk minder flatterend op een rechthoekig figuur.

Veelvoorkomende problemen met confectiematen

Er zijn verschillende problemen die kunnen optreden bij het bepalen van de juiste confectiemaat. Een veelvoorkomend probleem is als een kledingstuk te strak zit op bepaalde delen van het lichaam, zoals de borst, heupen of taille. Dit kan resulteren in een oncomfortabel en onflatterend silhouet. Daarom is het essentieel om te zorgen dat de kleding niet te strak zit, zodat je lichaam er goed uitziet en je je prettig voelt.

Conclusie

Confectiematen voor mannen en vrouwen verschillen op veel manieren van elkaar. Het is belangrijk om te weten welke confectiemaat bij je past bij het kopen van kleding. Bekijk de matentabel van het desbetreffend merk voordat je aankopen online of in winkels doet. Meet jezelf op en vergelijk de resultaten met de maattabel van het merk en pas de tips toe bij het kiezen van de juiste maat. We hopen dat dit artikel je geholpen heeft bij het begrijpen van de verschillen tussen confectiematen voor mannen en vrouwen en het kiezen van de juiste maat voor jouw lichaamstype.

Veelgestelde vragen

1. Wat is het verschil tussen mannen en vrouwen confectiematen?
2. Hoe meet ik mijn lichaam voor de juiste confectiemaat?
3. Welke landen gebruiken hetzelfde maten systeem?
4. Wat moet ik doen als mijn kledingstuk veels te strak zit?
5. Waarom is het belangrijk om de juiste maat te kiezen voor mijn lichaamstype?

Antwoorden op veelgestelde vragen

1. Confecitemaat voor mannen en vrouwen is gebaseerd op verschillende dimensies van hun lichaam. Mannen hebben doorgaans een grotere borstomvang, bredere schouders en een dikkere nek. Vrouwen hebben daarentegen vaak bredere heupen, een smallere taille en een meer uitgesproken buste.
2. Meet jezelf op en vergelijk de resultaten met de maattabel van het merk. Meet bij mannen de borstomvang, en heup en taille bij vrouwen.
3. Landen zoals Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Frankrijk en Italië hebben hun eigen matenstandaarden. Vergelijk deze met de Nederlandse maten tabel voordat je een item koopt.
4. Probeer een grotere maat uit of een ander lichaamstype kledingstuk dat bij je figuur past.
5. Kleding dat flatteert bij jouw figuur zorgt ervoor dat jij er beter uitziet en prettiger voelt.