Waarom gebruiken Amerikanen nog steeds Fahrenheit in plaats van Celsius?

Als het gaat om temperatuurmetingen, gebruikt bijna de hele wereld Celsius. Maar er is één land dat de uitzondering op de regel lijkt te zijn: de Verenigde Staten van Amerika. Amerikanen gebruiken nog steeds Fahrenheit in plaats van Celsius. Waarom is dat zo?

De oorsprong van Fahrenheit

Om te begrijpen waarom Amerikanen Fahrenheit gebruiken, moeten we eerst de oorsprong van het Fahrenheit-systeem begrijpen. Het Fahrenheit-systeem is vernoemd naar Daniel Gabriel Fahrenheit, een Duitse natuurkundige die het systeem heeft ontwikkeld in 1724. Fahrenheit koos voor twee referentiepunten voor zijn schaal: het laagste punt dat hij kon produceren in zijn laboratorium (een mengsel van ijs, water en ammoniumchloride) en de lichaamstemperatuur van een gezond persoon.

De overgang naar Celsius

In 1742 introduceerde Anders Celsius een concurrerend systeem gebaseerd op het smeltpunt en kookpunt van water. Zijn schaal werd later omgedraaid zodat hij overeenkwam met de huidige Celsius-schaal. Celsius werd een internationaal erkend systeem voor temperatuurmetingen en werd in 1948 vastgelegd als de standaardeenheid van temperatuur in het Internationale Stelsel van Eenheden (SI).

De reden waarom Amerikanen Fahrenheit gebruiken

Nu we weten dat de Celsius-schaal de standaard is geworden in de meeste landen van de wereld, is de vraag: waarom zijn Amerikanen nog steeds trouw aan Fahrenheit? Het antwoord kan te maken hebben met de geschiedenis van de Verenigde Staten. Fahrenheit werd in de vroege dagen van de Verenigde Staten veel gebruikt en werd zelfs opgenomen in de eerste wetenschappelijke publicaties van Benjamin Franklin.

Een andere reden zou kunnen zijn dat Amerikanen moeite hebben om over te stappen op het metrieke stelsel in het algemeen, niet alleen op de Celsius-schaal. In 1975 ondertekenden de Verenigde Staten een wet die de overgang naar het metrieke systeem zou vereenvoudigen, maar in 1982 werd het initiatief gestaakt omdat het te veel kosten met zich meebracht.

Wat zijn de voordelen van Celsius boven Fahrenheit?

Hoewel de meeste Amerikanen denken dat Fahrenheit gemakkelijker te begrijpen en te gebruiken is, biedt de Celsius-schaal enkele voordelen ten opzichte van Fahrenheit. De Celsius-schaal heeft een eenvoudiger referentiepunt (het vriespunt en kookpunt van water), waardoor het eenvoudiger is om temperaturen te meten en te vergelijken. Daarnaast wordt Celsius nu erkend als de internationale standaard, wat betekent dat het easy is om temperaturen uit verschillende landen te vergelijken.

Conclusie

Hoewel de meeste landen van de wereld Celsius gebruiken als de standaard voor temperatuurmetingen, blijven Amerikanen trouw aan Fahrenheit. Dit kan te wijten zijn aan de geschiedenis van de Verenigde Staten en hun weerstand tegen het metrieke stelsel. Maar ondanks deze weerstand, biedt de Celsius-schaal verschillende voordelen ten opzichte van Fahrenheit.

Veelgestelde vragen

1. Waar wordt Fahrenheit nog meer gebruikt?
2. Is er enige steun om over te stappen op Celsius in de Verenigde Staten?
3. Waarom gebruikt het Verenigd Koninkrijk Celsius in plaats van Fahrenheit?
4. Is het moeilijk om tussen Fahrenheit en Celsius te converteren?
5. Hebben NASA en NOAA een voorkeur voor Fahrenheit of Celsius bij temperatuurmetingen?