Verantwoord schoenen shoppen voor je baby: de do’s en don’ts

Als ouder wil je het beste voor je baby, ook als het gaat om schoenen. Want hoewel het nog lijkt alsof je kleintje misschien niet eens rechtop kan zitten, zullen ze in een mum van tijd beginnen met kruipen, staan en lopen. Goede schoenen zijn dan essentieel voor de ontwikkeling van hun voeten en benen. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste schoenen voor je baby? In dit artikel delen we de belangrijkste do’s en don’ts.

Do: Meet de voetjes van je baby

Voordat je schoenen gaat shoppen, is het belangrijk om de voetmaat van je baby te meten. Meet de lengte van de voetjes en voeg er zo’n 1,5 centimeter speling aan toe. Zo weet je zeker dat de schoenen goed passen.

Don’t: Kies te grote schoenen

Het kan aanlokkelijk zijn om schoenen te kiezen die wat groter zijn dan de werkelijke voetmaat van je baby. Maar dit is niet verstandig. Te grote schoenen kunnen bijvoorbeeld leiden tot uitglijden en vallen. Ook kan het dragen van te grote schoenen de ontwikkeling van de voeten en benen van je baby schaden.

Do: Kies voor flexibele zolen

De zolen van de schoenen van je baby moeten flexibel zijn, zodat de kleine voetjes kunnen buigen en bewegen. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de spieren en de balans van je baby.

Don’t: Kies voor harde zolen

Schoenen met harde zolen kunnen de voeten en benen van je baby beperken in hun bewegingsvrijheid. Ook kunnen harde zolen leiden tot onbalans en blessures. Kies daarom altijd voor zachte en flexibele zolen.

Do: Kies voor ademende materialen

De voetjes van je baby moeten kunnen ademen, zodat er geen oververhitting ontstaat en om zweetvoeten te voorkomen. Zoek naar schoenen van ademende materialen zoals leer, katoen en linnen.

Don’t: Kies voor synthetische materialen

Schoenen gemaakt van synthetische materialen zijn niet ademend en kunnen snel zweten veroorzaken. Ook kunnen synthetische materialen leiden tot huidirritatie. Kies dus altijd voor natuurlijke ademende materialen.

Do: Kies voor stevigheid

Sommige schoenen hebben extra steun nodig, bijvoorbeeld als je baby al begonnen is met lopen. Kies daarom voor schoenen met stevige en hoge hielstukken, en goede sluitingen.

Don’t: Kies voor te strakke of losse schoenen

Schoenen die te strak zitten kunnen de bloedsomloop beperken, waardoor de voetjes van je baby koud en gezwollen kunnen worden. Schoenen die te los zitten kunnen leiden tot blaren en schaafwonden.

Do: Let op de juiste pasvorm

Elke voet is anders, dus het kan een uitdaging zijn om de juiste schoen te vinden die past bij de vorm van de voet van jouw baby. Ga daarom voor de juiste pasvorm en zorg ervoor dat je schoenen kiest die passen bij de vormen van de voet van je baby.

Don’t: Koop tweedehands schoenen

Tweedehands schoenen kunnen een verleidelijke optie zijn, maar het is beter om nieuwe schoenen te kopen voor je baby. Schoenen die eerder gedragen zijn kunnen vervormd zijn en bieden misschien niet de benodigde ondersteuning aan de voetjes van je baby.

Do: Laat je adviseren door een expert

Het kan verstandig zijn om advies te vragen bij een schoenenspecialist of een kinderarts over welk type schoen het beste is voor jouw baby. Zij kunnen je informeren over de voetontwikkeling van je baby en de beste opties voor schoeisel.

Don’t: Kies voor uiterlijk boven functie

Het is natuurlijk verleidelijk om te kiezen voor schattige schoentjes met een trendy design, maar vergeet niet dat de functie van schoenen belangrijker is dan het uiterlijk. Laat de vorm en het materiaal van de schoen leiden bij het maken van je keuze.

Do: Controleer regelmatig of de schoenen nog passen

Voeten van baby’s groeien snel, soms wel een maatje per maand. Controleer regelmatig of de schoenen nog passen en of de zool nog flexibel en zacht is, voor de veiligheid en de ontwikkeling van je baby.

Don’t: Houd de schoenen te lang aan

Hoewel het verleidelijk kan zijn om de schoenen van je baby zo lang mogelijk te laten dragen, is het belangrijk om de schoenen uit te doen wanneer ze niet meer nodig zijn. Zo kunnen de voetjes van je baby ademen en herstellen.

Het kiezen van de juiste schoenen voor je baby die voldoen aan de eisen voor gezonde ontwikkeling van voeten en benen kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om rekening te houden met de maat, het materiaal en de pasvorm bij het kiezen van schoenen en regelmatig te controleren of de schoenen nog passen en flexibel zijn. Laat u niet leiden door uiterlijk, maar zorg voor schoenen die de gezonde ontwikkeling van je baby ondersteunen.

1. Wanneer heeft mijn baby schoenen nodig?

Je baby heeft schoenen nodig wanneer ze gaan kruipen of lopen. Als je baby begint te lopen, moet je schoenen aantrekken die aansluiten bij de ontwikkeling van de peesplaat van de voet.

2. Wat is de beste maat voor schoenen voor mijn baby?

Meet de voetjes van je baby en voeg er zo’n 1,5 centimeter speling aan toe. Zo weet je zeker dat de schoenen goed passen.

3. Wat is het beste materiaal voor babyschoenen?

Schoenen gemaakt van ademende, natuurlijke materialen zoals leer, katoen of linnen zijn het beste voor babypootjes.

4. Hoe vaak moet ik controleren of de schoenen van mijn baby nog passen?

Omdat babyvoeten snel groeien, is het raadzaam om elke maand te controleren of de schoenen nog passen.

5. Kan ik gebruikte schoenen kopen voor mijn baby?

Het is beter om nieuwe schoenen te kopen voor je baby. Schoenen die eerder gedragen zijn, kunnen vervormd zijn en niet meer de benodigde ondersteuning bieden voor de voetjes van je baby.