Omzetbelasting in het buitenland: Wat zijn de regels voor BTW-berekening bij grensoverschrijdende diensten of verkoop?

Als je zaken doet in het buitenland kan het ingewikkeld worden als het gaat om omzetbelasting. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels voor BTW-berekening bij grensoverschrijdende diensten of verkoop. Maar wat zijn deze regels precies en waar moet je op letten?

Wat is omzetbelasting?

Eerst even een korte uitleg over omzetbelasting. Omzetbelasting, oftewel BTW, is een belasting die wordt geheven over de verkoop van goederen en diensten. Het is een indirecte belasting die door bedrijven aan de consument wordt doorberekend.

Grensoverschrijdende diensten

Als je als Nederlands bedrijf diensten verleent aan een klant in het buitenland, dan is het belangrijk om te weten of je BTW moet berekenen en afdragen.

Diensten binnen de EU

Verricht je diensten binnen de Europese Unie aan een andere ondernemer? Dan wordt er geen BTW in rekening gebracht. In plaats daarvan moet de buitenlandse afnemer zijn eigen BTW afdragen in zijn eigen land. Het is wel belangrijk om aan te tonen dat het inderdaad gaat om diensten tussen ondernemers binnen de EU.

Diensten buiten de EU

Verleen je diensten buiten de Europese Unie, dan hoef je geen BTW te berekenen of af te dragen.

Verkoop van goederen

Als je goederen verkoopt aan klanten buiten Nederland, dan gelden er andere regels voor de BTW-berekening.

Verkoop binnen de EU

Verricht je verkoop binnen de EU aan een ondernemer? Dan hoef je geen BTW te betalen in Nederland, maar moet de buitenlandse afnemer zijn eigen BTW afdragen in zijn eigen land. Voorwaarde is wel dat je aan kunt tonen dat de goederen daadwerkelijk zijn vervoerd naar een andere EU-lidstaat.

Wanneer wel BTW afdragen?

Als je als Nederlands bedrijf goederen verkoopt aan een particulier of een niet-ondernemer in een ander EU-land, dan moet je wel BTW afdragen. Deze BTW moet je afdragen in Nederland tegen het tarief dat geldt voor de verkoop.

Verkoop buiten de EU

Als je goederen verkoopt buiten de Europese Unie, dan hoef je geen BTW te betalen of af te dragen.

Conclusie

Het berekenen van BTW bij grensoverschrijdende diensten of verkoop kan ingewikkeld zijn. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en voorwaarden die gelden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Veelgestelde vragen

1. Moet ik als Nederlands bedrijf BTW berekenen als ik diensten verleen aan een ondernemer in een ander EU-land?

Nee, je hoeft geen BTW te berekenen. De buitenlandse afnemer moet zijn eigen BTW afdragen in zijn eigen land.

2. Wat moet ik doen als ik goederen verkoop aan een particulier in een ander EU-land?

Dan moet je wel BTW afdragen in Nederland tegen het tarief dat geldt voor de verkoop.

3. Wat als ik goederen verkoop aan een ondernemer in een ander EU-land, maar niet kan aantonen dat de goederen zijn vervoerd naar een andere EU-lidstaat?

In dat geval moet je wel BTW afdragen in Nederland.

4. Moet ik BTW berekenen als ik diensten verleen aan klanten buiten de EU?

Nee, je hoeft geen BTW te berekenen of af te dragen.

5. Is het verstandig om een belastingadviseur in te schakelen voor grensoverschrijdende zaken?

Ja, het kan verstandig zijn om een belastingadviseur in te schakelen die gespecialiseerd is in grensoverschrijdende zaken. Zo weet je zeker dat je aan alle regels en voorwaarden voldoet en voorkom je boetes en andere problemen.