Omrekenen van Amerikaanse schoenmaten naar Europese maten: wat je moet weten.

Als je ooit online schoenen hebt gekocht, heb je waarschijnlijk gemerkt dat er vaak meerdere maten beschikbaar zijn, afhankelijk van het land waar de schoenen zijn gemaakt en verkocht. Een veelvoorkomend probleem waar kopers tegenaan lopen, is het omrekenen van schoenmaten tussen Europese en Amerikaanse maten. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over het omrekenen van Amerikaanse schoenmaten naar Europese maten.

1. De eerste stap: de juiste vs onjuiste conversie

Allereerst is het belangrijk om op te merken dat er geen officiële conversie is tussen Amerikaanse en Europese schoenmaten. In feite verschillen de maten over de hele wereld en tussen verschillende merken en fabrikanten. Dus als je een gratis online conversietool gebruikt, moet je er op voorbereid zijn dat de resultaten niet accuraat zijn.

2. Amerikaanse maten vs. Europese maten

Typisch hebben Europese schoenenmaten voor volwassenen een groter bereik, beginnend bij 30 en eindigend bij 48 of zelfs 53, afhankelijk van het merk. Amerikaanse maten voor volwassenen beginnen over het algemeen bij 4 en eindigen bij 20.

3. Overwegingen bij het bestellen van schoenen online

Bij het bestellen van schoenen online is het belangrijk om de maattabel van het merk te bekijken. Over het algemeen hebben Europese schoenenmaten voor volwassenen een groter bereik, beginnend bij 30 en eindigend bij 48 of zelfs 53, afhankelijk van het merk. Amerikaanse maten voor volwassenen beginnen over het algemeen bij 4 en eindigen bij 20.

4. Maattabellen

Raadpleeg altijd de maattabel van de winkel om te zien hoe de maten met elkaar overeenkomen. Geef de voorkeur aan de maattabellen van de fabrikant in plaats van die van de winkel, om er zeker van te zijn dat deze de juiste informatie bieden.

5. Meet je voeten

Het meten van je voetlengte is altijd handig en vooral bij het kopen van schoenen online. Om de maat te kiezen die het beste past, meet je voeten dan thuis. Plaats je blote voet op een vel papier, houd je pen verticaal en zet een streepje bij de hiel en bij de langste teen. Bereken de afstand tussen deze twee punten in centimeters om de lengte van je voet te krijgen.

6. Amerikaanse mannenmaten

Als je Amerikaanse mannenschoenmaten naar Europese maten wilt converteren, trek dan 33 overal vanaf. Als de Amerikaanse maat bijvoorbeeld 10 is, wordt dit 10 – 3 = 7 in Europa.

7. Amerikaanse vrouwenmaten

Als het je doel is om Amerikaanse vrouwenmaten naar Europese maten te converteren, trek dan 30 van de Amerikaanse maat af. Als de Amerikaanse maat bijvoorbeeld 8 is, wordt dit 8 – 3 = 5 in Europa.

8. Conversiemethoden per merk

Vanwege de verschillen tussen merken en fabrikanten is het belangrijk om te weten welke methode bij welk merk hoort. Bekijk de maattabel van het specifieke merk om te zien welke aanpak het biedt.

9. Opgesplitste conversiemethode

Een opgesplitste conversiemethode is een andere optie voor het omrekenen van Amerikaanse schoenmaten naar Europese maten. De opgesplitste methode is gebaseerd op de verhouding tussen de lengte van de voet en de lengte van de schoen. Dit is een methode die over het algemeen zeer nauwkeurig is.

10. Begrijpen van de halve maten

Het kennen van de halve maten is erg belangrijk om de exacte schoenmaat te vinden. Het is belangrijk om te weten of de gebruikte maat een halve maat is of niet, omdat dit de keuze makkelijker maakt.

11. Mix van Amerikaanse en Europese maten

Het omrekenen van een Amerikaanse maat naar een Europese maat is relatief eenvoudig. Maar als je schoenen bestelt die een mix van beide maten hebben, kan het lastiger zijn om ze te vinden. In dit geval is het het beste om de fabrikant te raadplegen.

12. Kindermaten

De conversie van maten voor kinderen is nog lastiger dan die voor volwassenen. Dit komt omdat de maatschaal voor kinderen begint bij 16 in plaats van 30. In sommige gevallen is de helft van het Europese nummer plus drie gelijk aan de Amerikaanse maat.

13. Onjuiste schoenmaten vermijden

Onjuiste schoenmaten leiden vaak tot pijnlijke voeten en ongemak. Om onjuiste maten te vermijden, is het dus belangrijk om de juiste maat volgens de maattabel te kiezen.

14. Retourneren

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de retourbeleid van de winkel, voor het geval de schoenen bij aankomst toch niet de juiste maat zijn. Een goede winkel heeft altijd de mogelijkheid om producten terug te nemen.

15. Conclusie

Het kiezen van de juiste schoenmaat is nooit eenvoudig, vooral als je online schoenen gaat kopen. Het is belangrijk om de juiste informatie te hebben over de verschillende maatsystemen en conversiemethoden. Raadpleeg altijd de maattabel van de fabrikant en meet thuis de lengte van je voeten om de juiste maat te kiezen.

Veelgestelde vragen

1. Zijn Europese maten groter dan Amerikaanse maten?

Europese maten voor volwassenen hebben vaak een groter bereik dan Amerikaanse maten, maar dit hangt vaak af van de fabrikant.

2. Welke methode moet ik gebruiken om Amerikaanse maten naar Europese maten om te zetten?

Er is geen offciële conversiemethode. Zoek de maattabel van het merk en bekijk welke methode zij gebruiken.

3. Hoe meet ik mijn voetmaat thuis?

Plaats je blote voet op een vel papier, plaats je pen verticaal en zet een streepje bij de hiel en de langste teen. Bereken de afstand tussen deze twee punten in centimeters om de lengte van je voet te krijgen.

4. Hoe weet ik of de schoenmaat een halve maat is?

De maattabel van het merk biedt informatie over halve maten.

5. Zijn kindermaten anders dan volwassen maten?

Ja. De maatschaal voor kinderen begint bij 16 in plaats van 30.