Maximale hypotheek berekenen bij een restschuld: wat zijn je opties?

Een restschuld kan het verkrijgen van een nieuwe hypotheek bemoeilijken. Bij het berekenen van de maximale hypotheek zal de restschuld namelijk als een schuld worden meegenomen. Toch zijn er opties om een nieuwe hypotheek af te sluiten wanneer je een restschuld hebt. In dit artikel zullen we uitleggen wat je opties zijn en hoe je de maximale hypotheek bij een restschuld kunt berekenen.

Wat is een restschuld?

Een restschuld ontstaat wanneer je huis minder waard is dan de hypotheek die erop rust. Bij de verkoop van je huis krijg je dan niet genoeg opbrengst om de hypotheek af te lossen. De restschuld moet dan alsnog worden afgelost.

Restschuld meenemen in hypotheek

Wanneer je een nieuwe woning wilt kopen en je hebt een restschuld, dan zal deze restschuld meegenomen worden in de berekening van de maximale hypotheek. Dit betekent dat het bedrag van de restschuld als een schuld wordt meegenomen en dus van de maximale hypotheek wordt afgetrokken. Hierdoor kun je minder lenen dan wanneer er geen restschuld zou zijn.

Hypotheek met NHG

Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan kun je onder bepaalde voorwaarden de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek. De voorwaarden zijn onder andere dat je minstens een jaar geen betalingsachterstanden hebt gehad op je oude hypotheek en dat je kan aantonen dat je de restschuld niet zelf kan betalen.

Hypotheek zonder NHG

Als je geen hypotheek afsluit met NHG, dan zijn er ook nog andere opties om de restschuld mee te financieren. Zo kun je bijvoorbeeld een persoonlijke lening afsluiten om de restschuld af te lossen. Deze lening wordt dan als schuld meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek.

Maximale hypotheek berekenen

De maximale hypotheek wordt berekend aan de hand van verschillende factoren, waaronder het inkomen, de hypotheekrente, eventuele schulden en de waarde van de woning. Bij het berekenen van de maximale hypotheek wordt ook de restschuld meegenomen als een schuld.

Om de maximale hypotheek bij een restschuld te berekenen, kun je gebruik maken van een online rekentool. Hierbij geef je jouw financiƫle situatie in en krijg je een indicatie van hoeveel je maximaal kunt lenen.

Andere factoren bij het afsluiten van een hypotheek

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek zijn er meer factoren waar je rekening mee moet houden dan alleen de restschuld. Zo is het ook belangrijk om te kijken naar de hypotheekrente, de looptijd van de hypotheek en de voorwaarden van de hypotheek.

Advies van een hypotheekadviseur

Als je een nieuwe hypotheek gaat afsluiten en je hebt een restschuld, dan is het verstandig om advies te vragen aan een hypotheekadviseur. Deze kan je helpen bij het vinden van de beste opties en het berekenen van de maximale hypotheek.

Veelgestelde vragen

1. Kun je een hypotheek krijgen met een restschuld?

Ja, het is mogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten wanneer je een restschuld hebt. De restschuld zal wel als een schuld worden meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek.

2. Kun je de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek?

Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om de restschuld mee te financieren. Bij een hypotheek zonder NHG zijn er ook andere opties om de restschuld mee te financieren.

3. Hoe wordt de maximale hypotheek berekend bij een restschuld?

Bij het berekenen van de maximale hypotheek wordt de restschuld meegenomen als een schuld. Dit betekent dat het bedrag van de restschuld van de maximale hypotheek wordt afgetrokken.

4. Is het verstandig om advies te vragen aan een hypotheekadviseur?

Ja, bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is het verstandig om advies te vragen aan een hypotheekadviseur. Deze kan je helpen bij het vinden van de beste opties en het berekenen van de maximale hypotheek.

5. Waar moet je nog meer op letten bij het afsluiten van een hypotheek?

Bij het afsluiten van een hypotheek moet je ook letten op de hypotheekrente, de looptijd van de hypotheek en de voorwaarden van de hypotheek.