Hoe weet je of je de juiste schoenmaat hebt? Een gids voor het meten van je voeten.

Welke schoenmaat moet je kiezen als je online schoenen koopt? Hoe weet je of je de juiste maat hebt? Er is niks zo vervelend als schoenen kopen die niet passen. Daarom is het belangrijk om je voeten correct te meten om de perfecte schoenmaat te vinden. Hier is een gids voor hoe je je voeten thuis kunt meten om ervoor te zorgen dat je de juiste maat kiest en comfortabele schoenen koopt.

Soorten voetmetingen

Er zijn verschillende soorten voetmetingen: de Brannock methode, de Europese methode en de Mondopoint methode. Elk van deze methoden geeft de lengte van de voet aan in inches of centimeters. We behandelen de Europese en Mondopoint methode. Om Amerikaanse maten om te zetten naar Europese maten, kun je gebruik maken van de maattabel.

Europese methode

De Europese methode is gebaseerd op de lengte van de voeten in millimeters. Het wordt veel gebruikt in Europa en Azië en is te vinden op veel Europese schoenen. Om je voeten op de Europese manier te meten, heb je nodig:

– Een stuk papier
– Een pen of potlood
– Een meetlint

Stappen Europese methode

1. Ga staan en plaats je voet op het papier.
2. Gebruik een pen of potlood om de omtrek van je voet te tekenen. Zorg ervoor dat je pen of potlood recht staat en niet naar binnen of buiten gekanteld is.
3. Meet de afstand van het puntje van je grote teen tot de hiel van je voet. Dit is de totale lengte in millimeters.

Mondopoint methode

De Mondopoint methode is gebaseerd op internationale standaarden en gebruikt millimeters om de lengte van de voet aan te geven. Het is ook een van de meest nauwkeurige manieren om je voet te meten. Veel schoenmerken in Azië en Europa gebruiken deze methode om hun schoenen te produceren. Om je voeten op de Mondopoint manier te meten, heb je nodig:

– Een stuk papier
– Een pen of potlood
– Een meetlint

Stappen Mondopoint methode

1. Ga staan en plaats je voet op het papier.
2. Gebruik een pen of potlood om de omtrek van je voet te tekenen. Zorg ervoor dat je pen of potlood recht staat en niet naar binnen of buiten gekanteld is.
3. Meet de afstand van het puntje van je grote teen tot de hiel van je voet. Dit is de totale lengte in millimeters.

Hoe kies je de juiste schoenmaat

Wanneer je de lengte van je voet hebt gemeten, kun je de perfecte schoenmaat kiezen. Schoenmaten variëren echter per merk en land, dus houd hier rekening mee wanneer je online winkelt voor schoenen.

Maattabel

Gebruik een maattabel om erachter te komen welke schoenmaat je moet kiezen. Bekijk de maattabel van het merk schoenen dat je koopt en zoek op welke maat hoort bij de gemeten lengte van je voet. Houd er rekening mee dat de afmetingen in elke tabel anders kunnen zijn en controleer altijd de afmetingen van de schoen die je wilt kopen.

Pas schoenen in de middag

Je voeten zullen in de loop van de dag zwellen en groter worden door het lopen en staan. Het is daarom het beste om schoenen ’s middags te passen als je voeten op hun grootst zijn. Zo vermijd je te klein gekozen schoenen.

Probeer verschillende maten

Als je tussen twee verschillende maten in zit, kies dan de grotere maat. Het is beter om ruimere schoenen te hebben dan strakke schoenen die oncomfortabel zijn. Bovendien heeft elk merk ook zijn eigen maatvoering, dus het is belangrijk om verschillende maten te proberen voordat je de juiste schoenmaat vindt.

Loop rond in de schoenen

Als je een paar schoenen past, zorg er dan voor dat je even rondloopt in de winkel of thuis. Beweeg je voeten alsof je loopt, buigt en strekt ze. Zo kun je voelen of de schoenen comfortabel zijn en de juiste maat hebben.

Conclusie

Het meten van je voeten is de enige manier om de perfecte schoenmaat te vinden en ongemakkelijke pasvormen te voorkomen. Het is gemakkelijk om thuis te doen met een stuk papier, pen of potlood en een meetlint. Met deze gids kun je voetmetingen uitvoeren volgens de Europese of Mondopoint methode en bepalen welke schoenmaat je moet kopen. Vergeet niet dat het passen van schoenen in de middag en het uitproberen van verschillende maten kan helpen om een ​​aangenamere pasvorm te vinden.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet ik mijn voeten opnieuw meten om de juiste maat te behouden?
– Het wordt aanbevolen om je voeten één keer per jaar opnieuw te meten om eventuele veranderingen in grootte bij te houden.

2. Kan ik mijn schoenmaat converteren van Amerikaans naar Europees?
– Ja, dit kan door middel van een maattabel waarbij internationale maten worden vergeleken met Amerikaanse maten.

3. Wat moet ik doen als mijn voeten verschillende maten hebben?
– Kies de maat die past bij de grootste voet, omdat deze anders pijnlijk zal worden in een schoen die te klein is.

4. Moet ik mijn sokken aan of uit doen tijdens het meten van mijn voet?
– Je zou je schoenmaat moeten bepalen aan de hand van de sokken die je bij het dragen van de schoenen ook draagt.

5. Waarom is het zo belangrijk om goed passende schoenen te dragen?
– Slecht passende schoenen kunnen leiden tot voetpijn en blessures. Het is daarom belangrijk om de juiste schoenmaat te vinden voor comfort en ondersteuning van je voeten.