Hoe om te gaan met verschillende maten van verschillende merken

Als het gaat om kleding en schoenen, kan het frustrerend zijn om te ontdekken dat de maten van verschillende merken vaak niet overeenkomen. Het kan zelfs zo zijn dat dezelfde maat van hetzelfde merk in verschillende kledingstukken anders lijkt te passen. Hoe ga je hiermee om? Hier zijn enkele tips om het kopen van kleding en schoenen een stuk makkelijker te maken, en te zorgen dat je altijd de juiste maat krijgt.

Waarom zijn maten verschillend?

Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen waarom verschillende merken verschillende maten hebben. Vaak heeft het te maken met factoren als afmetingen, stoffen en ontwerpen. Sommige merken kunnen ervoor kiezen om hun kleding of schoenen te ontwerpen voor een specifiek type lichaam, terwijl anderen misschien een algemene pasvorm willen bieden die bij zoveel mogelijk mensen past.

Het belang van passen

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je de juiste maat krijgt, is door het kledingstuk of de schoenen te passen voordat je ze koopt. Hoewel het misschien lastig is om in de winkel al je verschillende maten te passen, kan het de moeite waard zijn om dit te doen als je van plan bent om meerdere kledingstukken of paren schoenen te kopen.

Kijk naar de maattabel

Als passen niet mogelijk is, is het altijd raadzaam om naar de maattabel van het merk te kijken. Elke fabrikant heeft namelijk een eigen maattabel, die aangeeft welke maat het beste past bij welke lichaamsmaten. Het is belangrijk om bij het zoeken van de juiste maat niet alleen te kijken naar de internationale maatvoering, maar ook naar de centimeters en inches.

Tips bij het opmeten

Als je je lichaamsmaten moet opmeten, doe dit dan het liefst met hulp van iemand anders. Hier zijn enkele tips:

– Gebruik een meetlint
– Trek geen kleding aan tijdens het meten
– Zorg dat het meetlint op dezelfde hoogte zit als waar de kleding of schoenen zitten
– Meet niet te strak, maar ook niet te los

Weet welke merken voor welke lichaamsmaten zijn ontworpen

Als je weet welke merken specifiek voor een bepaald lichaamstype zijn ontworpen, kan het makkelijker zijn om de juiste maat te vinden. Bijvoorbeeld, sommige merken richten zich op het ontwerpen van kleding voor mensen met een bepaalde lichaamsvorm, zoals lange of juist korte benen. Door bewust te zijn van welke merken hiervoor geschikt zijn, kun je gerichter shoppen en voorkomen dat je de verkeerde maat koopt.

Probeer meerdere maten

Als je twijfelt tussen twee maten, is het beter om beide maten te passen. Dit kan misschien tijd kosten, maar het kan frustratie voorkomen die je later kunt ervaren als de kledingstukken of schoenen bijvoorbeeld te groot of te klein zijn. En wie weet; misschien zit er wel een betere maat bij dan diegene die je oorspronkelijk in gedachten had.

Wees bereid om terug te sturen

Als je kleding of schoenen online koopt, bestaat er altijd de kans dat de maat niet goed past. Dit kan gebeuren, zelfs als je alle maattabellen en aanwijzingen hebt gevolgd. Hoe vervelend het ook kan zijn, wees bereid om te retourneren als de kleding of schoenen niet naar wens zijn. Zo krijg je uiteindelijk toch de juiste maat die bij jou past.

Familiariseer jezelf met de algemene maatvoering

Hoewel elk merk zijn eigen maattabel heeft, is het handig om jezelf te familiariseren met de algemene maatvoering van kleding en schoenen. Dit kan je bijvoorbeeld helpen om een idee te krijgen van welke maat je ongeveer nodig hebt voordat je een specifiek merk bekijkt.

Kleding

– In Nederland wordt vaak de Europese maatvoering aangehouden. Deze maatvoering komt overeen met jouw confectiemaat;
– In Amerikaanse maten, die in Nederland ook veel voorkomen, wordt vaak de letter en getal (bijv. S, M, L) aangeduid;
– Franse maten richten zich vooral op lengtematen;
– Italiaanse maten vallen vaak smaller uit.

Schoenen

– In Nederland wordt vaak de Europese maatvoering aangehouden;
– In Amerikaanse maten worden er vaak halve maten aangegeven;
– Britse maten worden in Nederland soms gebruikt, deze maten wijken iets af van de Europese maten;
– Aziatische maten sneaker of werkschoenen merken kunnen afwijken.

Gebruik de website van het merk om maten te vergelijken

Veel online winkels en retailers bieden vaak de mogelijkheid om producten van verschillende merken te vergelijken. Vind je bijvoorbeeld een shirt bij de ene webshop en wil je weten welke maat hiervan goed past, zoek dan naar de specifieke maatvoering op de website van het merk. Zo kun je beter bepalen welke maat goed bij jou past.

Vraag om advies

Als je er echt niet uitkomt met de juiste maat, schroom niet om in de winkel of via de klantenservice om advies te vragen. Zij hebben vaak specifieke kennis over de maatvoering van het merk en kunnen je helpen om een keuze te maken.

Conclusie

Hoewel het vervelend kan zijn als de maten van verschillende merken niet overeenkomen, zijn er vele manieren om hiermee om te gaan om toch de juiste maat te vinden. Passen, de maattabel bekijken, jezelf familiariseren met de algemene maatvoering kunnen allemaal helpen om te voorkomen dat je de verkeerde maat koopt. Blijf gerust experimenteren en ontdek welke maat het beste bij jou past.

Veelgestelde vragen

1. Wat moet ik doen als ik tussen twee maten in zit?
Een goede optie is om beide maten te passen en vervolgens te vergelijken welke het beste zit.

2. Waarom is het zo belangrijk om de maattabel te checken?
Elk merk hanteert zijn eigen maattabel. Door deze te checken voorkom je dat je de verkeerde maat koopt.

3. Zijn Aziatische maten anders dan Europese maten?
Ja, Aziatische maten kunnen qua lengte verschillen.

4. Wat moet ik doen als ik online kleding of schoenen koop?
Als de maat niet goed is, wees dan bereid om terug te sturen en een andere maat te proberen.

5. Moet ik altijd de maattabel van het merk bekijken?
Ja, vooral als je online kleding of schoenen koopt. Zo weet je beter welke maat je nodig hebt.