Hoe meet je correct je ringmaat?

Hoe meet je correct je ringmaat?

Als je op zoek bent naar een nieuwe ring, is het belangrijk om de juiste maat te vinden. Niets is zo vervelend als een ring die te strak zit of juist te groot is en van je vinger af glijdt. Maar hoe meet je eigenlijk je ringmaat op de juiste manier? In dit artikel leggen we het uit.

Stap 1: Meet je vinger op met een lintmeter

De eerste stap bij het meten van je ringmaat is het opmeten van je vinger. Gebruik hiervoor een lintmeter en meet de omtrek van je vinger op het breedste punt. Dit is meestal het punt net onder de knokkel van je vinger. Het is belangrijk om de lintmeter niet te strak aan te trekken, maar ook niet te los te laten zitten. Het moet precies goed zijn.

Stap 2: Gebruik een maattabel

Nu je de omtrek van je vinger hebt gemeten, kun je op zoek gaan naar een maattabel om te zien welke maat bij jouw omtrek past. Er zijn verschillende maattabellen beschikbaar op internet. Let wel op dat het belangrijk is om een maattabel te gebruiken die past bij de juiste metrische eenheden. In Nederland gebruiken we bijvoorbeeld millimeters, terwijl andere landen mogelijk andere eenheden gebruiken.

Stap 3: Pas een tester ring

Het kan zijn dat je twijfelt tussen twee maten, of dat je een onhandige vorm hebt waardoor de maat niet helemaal helder is. In dit geval is het goed om een tester ring te gebruiken om te ontdekken welke maat het beste past. Testerrings zijn kleine, goedkope ringen die in verschillende maten beschikbaar zijn en die je om je vinger kunt dragen. Op deze manier kun je ontdekken welke maat het meest comfortabel zit.

Veelgestelde vragen over ringmaten

1. Kan ik mijn ringmaat opmeten met een touwtje?
Ja, dit kan. Maar probeer hierbij wel een zo dun mogelijk touwtje te gebruiken en let erop dat je het touwtje niet te strak aantrekt. Meet vervolgens de omtrek van het touwtje op met een liniaal of meetlat.

2. Hoe weet ik welke maattabel ik moet gebruiken?
Dit is afhankelijk van in welk land je woont en welke metrische eenheden daar gebruikt worden. Kies dus een maattabel die past bij de juiste eenheden.

3. Wat als mijn maat tussen twee maten in zit?
Als je twijfelt tussen twee maten, doe dan een tester ring om. Op deze manier kun je ontdekken welke maat het meest comfortabel zit.

4. Moet ik ook rekening houden met warm en koud weer bij het opmeten van mijn ringmaat?
Ja, dit is wel belangrijk. Je vingers zetten uit bij warm weer en krimpen bij koud weer. Het is dus slim om je ringmaat op te meten als het gemiddeld qua temperatuur is.

5. Kan ik mijn ringmaat ook in de winkel laten opmeten?
Ja, dat kan. De meeste juweliers hebben een meetinstrument waarmee ze je ringmaat op kunnen meten. Maak hiervoor een afspraak bij een juwelier bij jou in de buurt.