Gallons omzetten naar liters voor consumenten die online shoppen

Als je regelmatig online winkelt bij buitenlandse webshops, kan het zijn dat je te maken krijgt met eenheden die niet gangbaar zijn in Nederland. Zo worden in de Verenigde Staten vaak gallons gebruikt voor bijvoorbeeld brandstof of vloeistoffen zoals verf. Maar hoeveel liter is een gallon nou eigenlijk? En hoe kun je als consument gemakkelijk gallons omzetten naar liters? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en meer.

Wat is een gallon?

Een gallon is een inhoudsmaat die voornamelijk wordt gebruikt in Engelssprekende landen zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn verschillende soorten gallons, maar de meest voorkomende is de Amerikaanse vloeibare gallon (US liquid gallon). Deze maat staat gelijk aan 3,78541 liter.

Hoeveel liter is een gallon?

Zoals eerder genoemd is een Amerikaanse vloeibare gallon gelijk aan 3,78541 liter. Wil je een andere soort gallon omrekenen naar liter? Dan kun je gebruik maken van een online omrekentool. Er zijn talloze websites beschikbaar die gallons omzetten naar liters en andersom.

Waarom worden gallons gebruikt in de Verenigde Staten?

De Verenigde Staten zijn een van de weinige landen ter wereld die nog gebruik maken van het imperiale stelsel voor metingen. In het imperiale stelsel worden gallons gebruikt als inhoudsmaat, terwijl in Nederland en veel andere landen het metrische stelsel wordt gebruikt. De keuze voor een bepaald stelsel is historisch bepaald en verschilt per land.

Hoe kun je gallons omzetten naar liters?

Er zijn verschillende manieren om gallons om te zetten naar liters. Een snelle manier is om de waarde van het aantal gallons te vermenigvuldigen met 3,78541. Zo kun je bijvoorbeeld een tankinhoud van 10 gallons omrekenen naar liters door 10 x 3,78541 te doen. Het resultaat is 37,8541 liter.

Een handig voorbeeld

Stel, je wilt online verf bestellen en je hebt een emmer gezien met een inhoud van 5 gallons. Je wilt graag weten hoeveel liter verf er in de emmer zit voordat je het koopt. Dan kan je de ingebouwde rekenmachine op je telefoon gebruiken en de volgende berekening maken:

5 gallons x 3,78541 = 18,92705 liter

Er zitten dus 18,93 liter verf in de emmer.

Zijn er apps beschikbaar voor het omrekenen van gallons naar liters?

Ja, er zijn meerdere apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het omzetten van gallons naar liters. Een voorbeeld hiervan is ‘Unit Converter Pro’ voor Android. Deze app heeft niet alleen mogelijkheden om gallons om te zetten naar liters, maar ook andere eenheden zoals gewicht en lengtematen.

Conclusie

Het omzetten van gallons naar liters kan even wennen zijn, maar gelukkig zijn er genoeg tools beschikbaar die het proces vergemakkelijken. Of je nu wilt rekenen met een Amerikaanse gallon of een Britse gallon, online omrekentools en apps maken het eenvoudig om de juiste conversie te vinden.

Veelgestelde vragen

1. Moet ik altijd gallons omzetten naar liters bij het online winkelen?
– Als je bijvoorbeeld brandstof of verf wilt bestellen bij een webshop uit de Verenigde Staten is het handig om te weten hoeveel liter er in een gallon gaat.

2. Is het omzetten van gallons naar liters altijd hetzelfde?
– Nee, het aantal liters dat gelijk staat aan een gallon kan verschillen per land en type gallon.

3. Zijn er apps beschikbaar om het omrekenen van gallons naar liters te vergemakkelijken?
– Ja, er zijn verschillende apps beschikbaar voor Android en iOS die het omrekenen van gallons naar liters en andere eenheden mogelijk maken.

4. Kan ik ook andersom rekenen, dus van liters naar gallons?
– Ja, dit kan ook. Er zijn online omrekentools beschikbaar die dit mogelijk maken.

5. Moet ik altijd gallons omzetten naar liters voordat ik een bestelling plaats bij een webshop?
– Het is niet verplicht, maar het kan handig zijn om te weten hoeveel liter er in een bepaalde hoeveelheid gallons zit voordat je een aankoop doet.