Als je ooit op reis bent gegaan naar een ander land, kun je geconfronteerd zijn met een andere temperatuurschaal dan waar je aan gewend bent. Fahrenheit en Celsius zijn de twee meest voorkomende systemen voor het meten van temperatuur in de wereld. Maar welk systeem wordt er meer gebruikt en waarom? In dit artikel gaan we kijken naar de verschillen tussen Fahrenheit en Celsius en waarom deze systemen in verschillende delen van de wereld de voorkeur genieten.
Overzicht
1. Fahrenheit versus Celsius: wat zijn de verschillen?
2. De geschiedenis van de Fahrenheit en Celsius schalen
3. Hoe worden de schalen gemeten?
4. Geografische verschillen
5. Voors en tegens van Fahrenheit
6. Voors en tegens van Celsius
7. Waarom wordt in de VS Fahrenheit gebruikt?
8. Waarom wordt Celsius in Europa gebruikt?
9. Waarom gebruikt het Verenigd Koninkrijk Celsius voor weerberichten?
10. Temperatuurconversie
11. Hoe kun je temperatuur bekijken zonder Fahrenheit of Celsius te kennen?
12. Landen die Fahrenheit gebruiken
13. Landen die Celsius gebruiken
14. Hoe verander je de instellingen van een thermometer
15. Veelgestelde vragen
Fahrenheit versus Celsius: wat zijn de verschillen?
Fahrenheit en Celsius zijn twee verschillende schalen die worden gebruikt om de temperatuur te meten. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat Fahrenheit gebruikt een schaal van 180 graden voor het bereik tussen het vriespunt en het kookpunt van water, terwijl Celsius 100 graden gebruikt voor datzelfde bereik. Fahrenheit gebruikt ook negatieve temperaturen om temperaturen onder het vriespunt aan te geven, terwijl Celsius alleen positieve temperaturen
gebruikt.
De geschiedenis van de Fahrenheit en Celsius schalen
Daniel Gabriel Fahrenheit was een Duits-Nederlandse natuurkundige en glasblazer die leefde van 1686 tot 1736. Hij ontwikkelde de Fahrenheit-schaal in 1724. Anders Celsius, een Zweedse astronoom, ontwikkelde de Celsius-schaal in 1742. De Celsius-schaal was gebaseerd op de observatie dat water zijn laagste dichtheid heeft bij 0 graden Celsius en zijn hoogste dichtheid bij 100 graden Celsius, en dus op de schaal ook 0 tot 100 graden Celsius is.
Hoe worden de schalen gemeten?
Fahrenheit heeft het vriespunt van water vastgesteld op 32 graden en het kookpunt van water op 212 graden Fahrenheit. Celsius heeft het vriespunt van water vastgesteld op 0 graden Celsius en het kookpunt van water op 100 graden Celsius. Fahrenheit heeft dus 180 graden tussen het vriespunt en het kookpunt, terwijl Celsius er 100 heeft.
Geografische verschillen
Fahrenheit wordt vooral gebruikt in de Verenigde Staten en sommige delen van het Caribisch gebied, terwijl Celsius in de meeste andere delen van de wereld wordt gebruikt.
Voors en tegens van Fahrenheit
De voorstanders van het gebruik van Fahrenheit zeggen dat het systeem nauwkeuriger is voor dagdagelijks gebruik, dat het gemakkelijker is te begrijpen en dat het beter geschikt is voor het meten van warmere temperaturen. Tegenstanders geven aan dat het minder nauwkeurig is voor wetenschappelijke doeleinden, het niet universeel begrijpbaar is en dat het onnodig ingewikkeld is.
Voors en tegens van Celsius
Celsius heeft als voordeel dat het universeel begrijpbaar is, nauwkeuriger is voor wetenschappelijke doeleinden en eenvoudiger is aan te passen. Echter, nadeel is dat het minder nauwkeurig is voor dagdagelijks gebruik en dat het minder geschikt is voor het meten van warmere temperaturen.
Waarom wordt in de VS Fahrenheit gebruikt?
Het Verenigd Koninkrijk gebruikte voorheen Fahrenheit, maar is in de jaren 60 overgestapt op Celsius. De Verenigde Staten hebben er echter voor gekozen om Fahrenheit te blijven gebruiken vanwege de historische ontwikkeling van het systeem en het gebruiksgemak voor dagelijks gebruik.
Waarom wordt Celsius in Europa gebruikt?
Europa heeft gekozen voor de Celsius-schaal vanwege de gemakkelijke aanpassing aan de overige metrische standaarden, zoals grammen en meters, die de meeste Europese landen gebruiken. Celsius is ook gemakkelijk te begrijpen en geschikt voor zowel wetenschappelijk als dagdagelijks gebruik.
Waarom gebruikt het Verenigd Koninkrijk Celsius voor weerberichten?
Hoewel het Verenigd Koninkrijk ooit Fahrenheit gebruikte, werd het omwille van de toetreding tot de Europese Unie overgeschakeld op Celsius. Het gebruik van Celsius in weerberichten was een geleidelijk proces, maar het stelde de Britse bevolking in staat om dezelfde temperatuurschaal te gebruiken als de rest van Europa.
Temperatuurconversie
Het omzetten van Fahrenheit naar Celsius of omgekeerd is vrij eenvoudig. Hieronder staan de formules die je kunt gebruiken om te converteren:
* Fahrenheit naar Celsius: (°F – 32) × 5/9 = °C
* Celsius naar Fahrenheit: (°C × 9/5) + 32 = °F
Hoe kun je temperatuur bekijken zonder Fahrenheit of Celsius te kennen?
Buiten temperatuurmeters zijn er een aantal indicaties die je zouden kunnen helpen bij het inschatten van de temperatuur. Zo komen krekels bijvoorbeeld tevoorschijn bij temperaturen tussen de 13 en 35 graden Celsius. Daarnaast geven bloeiende planten, zoals de clematis, ook aanwijzingen bij verschillende temperaturen.
Landen die Fahrenheit gebruiken
De Verenigde Staten, Belize, de Bahama’s, de Britse Maagdeneilanden, Kaaimaneilanden, Palau, Puerto Rico, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Turks- en Caicoseilanden gebruiken Fahrenheit.
Landen die Celsius gebruiken
De meeste andere landen gebruiken Celsius, inclusief Canada, China, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en de Europese landen.
Hoe verander je de instellingen van een thermometer
De meeste digitale thermometers kunnen worden ingesteld op Fahrenheit of Celsius, afhankelijk van waar je woont en wat je gewend bent. Raadpleeg de handleiding van de thermometer om te zien hoe je deze instellingen kunt wijzigen.
Veelgestelde vragen
1. Welk systeem is beter?
2. Waarom hebben sommige landen nog niet overgeschakeld naar Celsius?
3. Welke temperatuurschaal gebruiken wetenschappers?
4. Wat is de geschiedenis van de temperatuurschalen?
5. Hoe kan ik gemakkelijk Celsius naar Fahrenheit converteren?
1. Welk systeem is beter?
Dit hangt af van persoonlijke voorkeuren en de regio waarin je woont. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen.
2. Waarom hebben sommige landen nog niet overgeschakeld naar Celsius?
De historische ontwikkeling van een land, omvang van de kosten om te converteren, en andere factoren kunnen spelen bij het vasthouden aan Fahrenheit.
3. Welke temperatuurschaal gebruiken wetenschappers?
Omdat Celsius gemakkelijker te gebruiken is voor wetenschappers en internationaal algemeen erkend is, wordt deze temperatuurschaal vaak gebruikt.
4. Wat is de geschiedenis van de temperatuurschalen?
Fahrenheit werd ontwikkeld in 1724 door Duits-Nederlandse natuurkundige Daniel Gabriel Fahrenheit, terwijl Anders Celsius de Celsius-schaal in 1742 ontwikkelde.
5. Hoe kan ik gemakkelijk Celsius naar Fahrenheit converteren?
De eenvoudigste manier om Celsius naar Fahrenheit te converteren is door de temperatuur te vermenigvuldigen met 1,8 en er dan 32 bij op te tellen.