Europese versus Amerikaanse confectiematen: wat is het verschil?

Als je wel eens online shopping hebt gedaan, dan ben je waarschijnlijk verschillende maten tegengekomen zoals ‘S’, ‘M’, of ‘L’. Maar wist je dat de maten in Europa en Amerika niet hetzelfde zijn? In dit artikel zullen we het verschil tussen Europese en Amerikaanse confectiematen bekijken en waar je op moet letten wanneer je kleding koopt of bestelt.

Wat zijn confectiematen?

Confectiematen zijn gebruiksklare kledingmaten die geproduceerd worden om te passen bij de gemiddelde lichaamsmaten van verschillende regio’s. Deze maten hebben normaal gesproken standaardmaten voor de buste, taille en heupen, zodat het voor klanten gemakkelijker is om kleding te kiezen.

Europese confectiematen

Europese confectiematen zijn gebaseerd op de cijfers van de kledingmaat in centimeters. In Europa kunnen de confectiematen variëren van 32 tot en met 62. De confectiemaat begint bij maat 32 en wordt 2 centimeter groter tot maat 48. Vanaf maat 50 worden de maten op basis van 3 centimeters vergroot.

In Europa worden de afmetingen van de buste, taille en heupen gemeten om de juiste confectiemaat te bepalen. Deze cijfers worden dan vergeleken met de maattabellen om de geschikte maat te bepalen.

Amerikaanse confectiematen

Amerikaanse confectiematen zijn gebaseerd op de cijfers van de kledingmaat in inches. In de Verenigde Staten kunnen de confectiematen variëren van maat 0 tot en met maat 24. Amerikaanse confectiematen beginnen bij maat ‘0’ en lopen op tot maat ’24’.

In Amerika worden ook de buste, taille en heupen gemeten om de juiste kledingmaat te bepalen. Hierbij wordt soms ook gebruik gemaakt van ‘Petite’- of ‘Plus-size’ maten.

Het verschil tussen Europese en Amerikaanse confectiematen

Het verschil tussen de Europese en Amerikaanse confectiematen zit hem in de manier waarop de maten worden berekend. Europese maten worden berekend in centimeters en Amerikaanse maten in inches. Hierdoor kan het voorkomen dat een maat in Europa anders kan zijn dan dezelfde maat in Amerika.

Daarnaast zijn er ook verschillen in de manier waarop de confectiematen worden weergegeven. Zo kan een Europese maattabel bijvoorbeeld de afmetingen van borst-, taille- en heupomvang weergeven, terwijl in Amerika vaak gebruik wordt gemaakt van ‘Petite’- of ‘Plus-size’ maten.

Dingen om in gedachten te houden bij het kopen van kleding in het buitenland

Als je kleding online gaat kopen of kleding gaat passen in het buitenland, zijn er dingen waar je op moet letten. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet:

1. Weet je Europese en Amerikaanse maat

Controleer voordat je gaat winkelen jouw eigen confectiemaat in beide systemen, zodat je weet welke maat de juiste voor je is, zelfs als de maten in de Engelse taal worden getoond.

2. Controleer het retourbeleid van de webshop of winkel

Als je online shop, zorg er dan voor dat je de retourvoorwaarden van de webshop bekijkt voordat je een bestelling plaatst. Dit kan je veel gedoe besparen als de kleding niet past.

3. Bekijk de maattabellen van de webshop of winkel

Controleer de maattabellen van de webshop of winkel voordat je koopt. Zo weet je zeker dat je de juiste maat koopt en kan je ook eventueel advies inwinnen voordat je de aankoop doet.

4. Lees beoordelingen van andere klanten

Als er geen maattabellen beschikbaar zijn, kan het nuttig zijn om recensies van andere klanten te lezen. Meestal geven klanten details over hoe een kledingstuk daadwerkelijk past en of het over het algemeen wel of niet klopt met de aangegeven maat.

Conclusie

Het is belangrijk om te onthouden dat de confectiematen van Europa en Amerika verschillend zijn in de manier waarop ze worden berekend en weergegeven. Daarom is het belangrijk om na te gaan welke maat voor jou geschikt is in beide systemen, voordat je kleding gaat kopen in het buitenland. Zo voorkom je teleurstellingen en vermijd je gedoe bij het passen van de kleding.

Veelgestelde vragen

1. Wat zijn Europese confectiematen?
2. Wat zijn Amerikaanse confectiematen?
3. Op welke manier worden de maattabellen van Amerikaanse en Europese confectiematen weergegeven?
4. Zijn mannen- en vrouwenmaten hetzelfde in Europa en Amerika?
5. Hoe kan ik kledingmaten omrekenen van Europese maat naar Amerikaanse maat?