Een gids voor het meten van de boordmaat bij overhemden

Als het gaat om het kopen van een overhemd, is de juiste maat van cruciaal belang voor het comfort en de uitstraling van het kledingstuk. Dit geldt met name voor de boordmaat, omdat dit het deel van het overhemd is dat het dichtst bij uw nek ligt. In deze gids leert u hoe u uw boordmaat kunt meten en waar u op moet letten bij het kiezen van de juiste maat voor uw overhemd.

Wat is de boordmaat?

De boordmaat is de afstand rond de nek, net onder de adamsappel, in centimeters of inches. Het is belangrijk om de juiste boordmaat te kiezen voor comfort en zodat het overhemd er goed uitziet wanneer het wordt gedragen.

Het meten van de boordmaat

Om uw boordmaat te meten, heeft u een meetlint nodig. Houd uw hoofd rechtop en plaats het meetlint om uw nek, net onder de adamsappel. Zorg ervoor dat het meetlint strak zit, maar niet te strak. Rond af op de dichtstbijzijnde halve centimeter of halve inch.

Waar moet u rekening mee houden bij het kiezen van de juiste maat?

Bij het kiezen van de juiste maat zijn er een paar dingen waar u op moet letten. Ten eerste moet u ervoor zorgen dat het overhemd comfortabel rond uw nek zit, zonder te strak te zijn. Als het overhemd te strak zit, kan dit pijnlijk en oncomfortabel zijn. Als het te los zit, ziet het er slordig uit en kan het overhemd niet goed worden gestreken.

Ten tweede moet u rekening houden met uw lichaamsbouw. Als u bijvoorbeeld een brede nek heeft, kan het nodig zijn om een maat groter te kiezen om ervoor te zorgen dat het overhemd comfortabel past. Als u slank bent, kan het zijn dat u een slankere pasvorm nodig heeft.

Ten derde moet u rekening houden met de mouwlengte van het overhemd. Als de mouwlengte te kort is, of te lang, kan het er vreemd uitzien en oncomfortabel zijn. Controleer altijd of de mouwlengte past bij de boordmaat.

Verschillende maatsystemen

Het is goed om te weten dat er verschillende maatsystemen zijn die worden gebruikt bij het produceren van overhemden. In Europa wordt de boordmaat bijvoorbeeld gemeten in centimeters, terwijl in de Verenigde Staten inches worden gebruikt. Het kan ook zijn dat merken hun eigen maatsysteem hanteren, dus het is belangrijk om te controleren welke maatvoering het merk gebruikt.

Veelgemaakte fouten bij het meten van de boordmaat

Een van de meest voorkomende fouten bij het meten van de boordmaat is dat het meetlint te strak wordt aangetrokken. Dit kan leiden tot een verkeerde meting en een oncomfortabele pasvorm. Daarom is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het meetlint strak moet zitten, maar niet te strak.

Een andere fout die vaak voorkomt, is dat het meetlint te laag wordt geplaatst, waardoor de boordmaat te groot wordt gemeten. Zorg ervoor dat u het meetlint op de juiste plaats plaatst, net onder de adamsappel, om een nauwkeurige meting te krijgen.

Hoe vaak moet u uw boordmaat meten?

Het is een goed idee om uw boordmaat regelmatig opnieuw te meten, vooral als u merkt dat uw huidige overhemden niet meer comfortabel zitten. Dit kan te wijten zijn aan een verandering in uw lichaamsbouw of gewicht. Het is beter om een nieuwe meting te doen dan om te blijven vasthouden aan een oude maat die niet langer past.

Conclusie

De boordmaat is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste maat voor uw overhemd. Het is belangrijk om uw boordmaat op de juiste manier te meten en rekening te houden met uw lichaamsbouw en pasvorm. Door deze tips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw overhemd comfortabel zit en er geweldig uitziet.

Veelgestelde vragen

1. Hoe weet ik of het overhemd de juiste pasvorm heeft?

Het is belangrijk om te controleren of het overhemd comfortabel rond uw nek zit en of de mouwlengte past bij uw armlengte. Als het overhemd te strak zit of te los zit, kan het er slordig uitzien en oncomfortabel zijn.

2. Zijn er verschillende boordmaten voor mannen en vrouwen?

Ja, er zijn verschillende maatsystemen voor mannen- en vrouwenoverhemden en er kunnen ook verschillende pasvormen zijn, afhankelijk van het merk.

3. Moet ik een maat groter kiezen als ik een brede nek heb?

Als u een brede nek heeft, kan het zijn dat een maat groter nodig is om ervoor te zorgen dat het overhemd comfortabel zit. Het kan ook zijn dat een merk een specifieke pasvorm heeft voor mensen met een bredere nek.

4. Kan ik mijn boordmaat bepalen zonder een meetlint?

Nee, een meetlint is de meest betrouwbare manier om uw boordmaat te meten. Als u geen meetlint hebt, kunt u misschien een liniaal of een stuk touw gebruiken en vervolgens de lengte meten.

5. Moet ik mijn boordmaat meten met een overhemd aan of zonder?

Het is het beste om uw boordmaat te meten zonder een overhemd aan, zodat u een nauwkeurige meting kunt krijgen.