De verschillen tussen Britse en Amerikaanse inches: waarom zijn er verschillen tussen deze twee inch-maten en hoe zet je ze om naar centimeters?

De verschillen tussen Britse en Amerikaanse inches: waarom zijn er verschillen tussen deze twee inch-maten en hoe zet je ze om naar centimeters?

Inleiding

Als je ooit online hebt gewinkeld of technische documentatie hebt gelezen, heb je misschien gemerkt dat er twee verschillende soorten inches zijn: Britse inches en Amerikaanse inches. In dit artikel zal ik uitleggen waarom er verschillen bestaan tussen deze twee inchmaten en hoe je ze kunt omzetten naar centimeters.

Wat zijn inches?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat inches zijn. Een inch is een lengtemaat die wordt gebruikt in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en enkele andere landen die Engels als officiële taal hebben. Eén inch is gelijk aan 1/12 van een foot. Dit betekent dat er 12 inches in een foot passen.

Wat zijn Britse inches?

Britse inches – ook wel Imperial inches genoemd – werden tot 1963 gebruikt in het Verenigd Koninkrijk en andere landen die onder de invloed van het Britse Rijk vielen. Deze inchmaat is nog steeds in gebruik in sommige landen, zoals Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Wat zijn Amerikaanse inches?

Amerikaanse inches – ook wel US Standard inches genoemd – kwamen in gebruik in de Verenigde Staten na de onafhankelijkheidsverklaring in 1776. In tegenstelling tot Britse inches, hebben Amerikaanse inches een iets afwijkende afmeting.

Wat zijn de verschillen tussen Britse en Amerikaanse inches?

Het belangrijkste verschil tussen Britse en Amerikaanse inches is de grootte van de inch zelf. Een Britse inch is gelijk aan 25,4 millimeter, terwijl een Amerikaanse inch gelijk is aan 25,4 millimeter + 0,00172 millimeter. Dit lijkt misschien een kleine afwijking, maar over een grote afstand kan het verschil oplopen tot enkele centimeters.

Hoe zet je Britse en Amerikaanse inches om naar centimeters?

Het omzetten van Britse en Amerikaanse inches naar centimeters is eenvoudig. Omdat een Britse inch gelijk is aan 25,4 millimeter, is één centimeter gelijk aan 10/25,4 = 0,3937 inch. Om een waarde in inches om te zetten naar centimeters, hoef je alleen maar de inchwaarde te vermenigvuldigen met 2,54.

Bijvoorbeeld: als je een object hebt met een lengte van 6 inch, is de lengte in centimeters gelijk aan 6 x 2,54 = 15,24 centimeter.

Veelgestelde vragen

Wat zijn andere veelvoorkomende lengtematen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk?

In de Verenigde Staten wordt vaak gebruik gemaakt van feet en yards. Eén foot is gelijk aan 12 inches en één yard is gelijk aan 3 feet (of 36 inches). In het Verenigd Koninkrijk wordt daarentegen vaak gebruik gemaakt van meters en centimeters.

Waarom zijn er verschillende inchmaten in de eerste plaats?

Het gebruik van Britse en Amerikaanse inches is historisch bepaald. In het Verleden waren er gebieden waar verschillende inchmaten werden gebruikt. Toen deze gebieden onder de invloed van de Britten of Amerikanen kwamen, werden de lokale maten vervangen door de Britse of Amerikaanse maten.

Hoe weet je of een object naar Britse of Amerikaanse inches is gemeten?

Vaak kun je zien of een object naar Britse of Amerikaanse inches is gemeten aan de hand van de herkomst van het object. Objecten uit het Verenigd Koninkrijk hebben vaker de Britse maatvoering, terwijl objecten uit de Verenigde Staten vaker de Amerikaanse maatvoering hebben.

Kan je Britse en Amerikaanse inches door elkaar gebruiken?

In principe kan je Britse en Amerikaanse inches door elkaar gebruiken, maar het is belangrijk om te weten welke maatvoering is gebruikt om verwarring te voorkomen.

Is er een app of tool om Britse en Amerikaanse inches om te zetten naar centimeters?

Ja, er zijn verschillende online tools en apps beschikbaar waarmee je Britse en Amerikaanse inches kunt omzetten naar centimeters. Enkele populaire tools zijn ConvertUnits en Metric-Calculator.