De meest voorkomende fouten bij het kiezen van een confectiemaat en hoe je ze kunt vermijden

Een keuze maken voor de juiste confectiemaat kan soms lastig zijn, maar het is wel van groot belang voor de pasvorm van je kleding. Veel mensen maken echter dezelfde fouten bij het kiezen van een confectiemaat, waardoor hun kleding niet goed past. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende fouten bij het kiezen van een confectiemaat en hoe je ze kunt vermijden.

1. Niet je maten opnemen

Veel mensen gaan af op de maat die ze gewend zijn om te dragen, zonder hun maten opnieuw op te nemen. Het is echter belangrijk om te weten dat confectiematen kunnen verschillen per merk en per kledingstuk. Door je maten op te nemen en te vergelijken met de maattabellen van het merk, kun je de juiste maat kiezen.

2. Alleen kijken naar de borstomvang

Bij het kiezen van de juiste confectiemaat wordt vaak alleen gekeken naar de borstomvang. Maar het is belangrijk om ook te kijken naar de taille en heupomvang. Als deze maten niet goed zijn, zal het kledingstuk niet goed zitten en kunnen er ongewenste bobbels ontstaan.

3. Niet rekening houden met de stof

De stof van het kledingstuk kan ook invloed hebben op de keuze van de confectiemaat. Een stretchy stof bijvoorbeeld, kan beter een maat kleiner worden gekozen om een goede pasvorm te behouden.

4. Te groot kopen

Soms wordt ervoor gekozen om een maat groter te kopen, om er zeker van te zijn dat het kledingstuk past. Dit is echter niet verstandig. Een te grote maat zal niet mooi zitten en er onverzorgd uitzien.

5. Geen rekening houden met de lichaamsvorm

Bij het kiezen van een confectiemaat moet ook rekening worden gehouden met de lichaamsvorm. Als je bijvoorbeeld een appelfiguur hebt, kan het verstandig zijn om een maat groter te kiezen voor het bovenlichaam en een maat kleiner voor het onderlichaam.

6. Niet passen

De beste manier om erachter te komen welke maat het beste past, is door te passen. Veel mensen bestellen kleding online zonder eerst te passen, waardoor ze een verkeerde maat bestellen.

7. Alleen luisteren naar de maatadviezen van anderen

Maatadviezen van anderen kunnen nuttig zijn, maar elk lichaam is anders. Het is daarom belangrijk om je eigen maten op te nemen en de maattabellen van het merk te raadplegen.

8. Te weinig tijd nemen voor het kiezen van een maat

Het kiezen van de juiste confectiemaat vereist wat tijd en onderzoek. Als je haast hebt, is de kans groter dat je een verkeerde maat kiest.

9. Niet retourneren als de maat niet past

Als de maat niet goed is, moet je het kledingstuk retourneren. Veel mensen behouden echter kleding die niet goed past, vanwege de moeite om het terug te sturen.

10. Vertrouwen op de labelmaten

De labelmaten kunnen verschillen per merk en zelfs per kledingstuk. Het is beter om je eigen maten op te nemen en de maattabel van het merk te gebruiken.

11. Geen rekening houden met de wasinstructies

Sommige stoffen kunnen krimpen na het wassen. Het is daarom belangrijk om de wasinstructies te raadplegen en hier rekening mee te houden bij het kiezen van een maat.

12. Geen rekening houden met de stijl van het kledingstuk

De stijl van het kledingstuk kan ook invloed hebben op de keuze van de maat. Sommige stijlen zijn bedoeld om strak te zitten, terwijl andere stijlen juist losjes horen te zitten.

13. Te veel vertrouwen op één meetmethode

Er zijn verschillende manieren om maten op te nemen, zoals met een meetlint of een pasmodel. Het is beter om meerdere meetmethodes te gebruiken om zo een nauwkeurigere meting te krijgen.

14. Alleen kijken naar de lengtemaat

Bij het kiezen van een maat wordt soms alleen gekeken naar de lengtemaat. Maar het is belangrijk om ook naar de breedtemaat te kijken voor de juiste pasvorm.

15. Niet vragen om hulp

Als je twijfelt welke maat je moet kiezen, vraag dan om hulp. Een verkoopmedewerker kan je helpen met het kiezen van de juiste maat en je adviseren over verschillende maten.

Conclusie:

Het kiezen van de juiste confectiemaat is erg belangrijk voor de pasvorm van je kleding. Door rekening te houden met de meest voorkomende fouten bij het kiezen van een maat en deze te vermijden, kun je ervoor zorgen dat je kleding goed past en er mooi uitziet.

Veelgestelde vragen:

1. Wat is het verschil tussen confectiemaat en maatwerk?
2. Hoe meet ik mijn maten?
3. Moet ik altijd dezelfde maat aanhouden bij hetzelfde merk?
4. Wat moet ik doen als ik tussen twee maten in val?
5. Waar kan ik naartoe als ik hulp nodig heb bij het kiezen van een maat?

1. Confectiemaat wordt gebruikt voor kleding die in grote aantallen wordt geproduceerd, terwijl maatwerk wordt gemaakt op maat van de drager.
2. Meet je borstomvang, tailleomvang, en heupomvang.
3. Nee, de maat kan per kledingstuk verschillen. Raadpleeg de maattabellen van het merk.
4. Kies de maat waar je het dichtst bij in de buurt komt en raadpleeg eventueel de maattabel van het merk.
5. Bij een kledingwinkel of verkooppunt kan je om hulp vragen bij het kiezen van een maat.