De invloed van je lichaamstype op de kledingmaat die bij jou past

Het kopen van kleding kan soms een hele uitdaging zijn. Je wilt natuurlijk kleding die goed past en er tegelijkertijd ook mooi uitziet. Maar hoe bepaal je welke maat je nodig hebt? Het is belangrijk om te weten dat de maat van kledingstukken niet bij iedereen hetzelfde zal vallen. Iedereen heeft namelijk een ander lichaamstype en daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar de juiste kledingmaat die bij jouw lichaamstype past.

Het belang van het kennen van je lichaamstype

Voordat je op zoek gaat naar de juiste kledingmaat, is het belangrijk om te weten welk lichaamstype je hebt. Het kennen van je lichaamstype kan je helpen bij het kiezen van de juiste kledingstukken die je het beste laten uitkomen. Er zijn vier veelvoorkomende lichaamstypes: het appelvormige lichaam, het peervormige lichaam, het zandloperfiguur en het rechthoekige lichaam. Elk lichaamstype heeft een ander postuur en dus ook andere kledingmaten die er het beste bij passen.

Het appelvormige lichaam

Mensen met een appelvormig lichaam hebben vaak brede schouders en een vollere buik. Bij dit lichaamstype is het belangrijk om kleding te dragen die de aandacht weghaalt van de buik. Je kunt het beste kleding kiezen met een wijdere halslijn en een strakkere pasvorm op de heupen. Kledingstukken met hoge taille en wijde pijpen zijn ook geschikt voor mensen met een appelvormig lichaam. De juiste maat voor dit lichaamstype is vaak een maat groter dan de gebruikelijke kledingmaat.

Het peervormige lichaam

Bij het peervormige lichaam zijn de heupen en dijen vaak breder dan de schouders en de borstkas. Bij dit lichaamstype is het belangrijk om de aandacht naar de bovenkant van het lichaam te brengen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor tops met een V-halslijn. Kleding met een A-lijn rok of wijde pijpen zijn vaak geschikt voor mensen met een peervormig lichaam. De beste maat voor dit lichaamstype is vaak een maat kleiner dan de gebruikelijke kledingmaat.

Het zandloperfiguur

Mensen met een zandloperfiguur hebben een smalle taille en een volle borst- en heuppartij. Bij dit lichaamstype is het belangrijk om de nadruk te leggen op de taille. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor getailleerde kleding die de taille benadrukt. Kledingstukken met een wikkelmodel of een A-lijn rok zijn ook geschikt voor dit lichaamstype. De beste maat voor dit lichaamstype is vaak de gebruikelijke kledingmaat.

Het rechthoekige lichaam

Mensen met een rechthoekig lichaam hebben vaak een gelijkmatige verdeling tussen de borst- en heuppartij en weinig taille. Bij dit lichaamstype is het belangrijk om de illusie van een taille te creëren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kleding met een getailleerde pasvorm, zoals een taille riem om je taille te accentueren. Kledingstukken met een laag uitgesneden halslijn en wijde pijpen zijn ook geschikt voor dit lichaamstype. De juiste maat voor dit lichaamstype is vaak de gebruikelijke kledingmaat.

Samenvatting

Het kiezen van de juiste kledingmaat is belangrijk als je er goed uit wilt zien en jezelf comfortabel wilt voelen in je kleding. Je lichaamstype speelt hierbij een belangrijke rol bij het bepalen van de juiste maat. Door te weten welk lichaamstype je hebt, kun je kleding kiezen die het beste past bij jouw postuur. Dus, vergeet niet om rekening te houden met je lichaamstype wanneer je op zoek gaat naar nieuwe kledingstukken.

Veelgestelde vragen:

1. Moet ik altijd één maat groter of kleiner nemen dan mijn gebruikelijke maat?
2. Waar moet ik op letten bij het kiezen van de juiste maat?
3. Zijn er andere factoren die meespelen bij het bepalen van de juiste kledingmaat?
4. Is het beter om kleding te kiezen die strakker of losser zit?
5. Zijn er kledingstukken die geschikt zijn voor alle lichaamstypes?

Antwoorden:

1. Nee, je moet altijd verschillende maten passen om te zien welke maat het beste bij jouw lichaamstype past.
2. Let op de pasvorm, stof en stretch van het kledingstuk.
3. Ja, lichaamsgewicht, lichaamshoogte en lichaamsvorm zijn ook belangrijk bij het bepalen van de juiste maat.
4. Het is beter om kleding te kiezen die past bij jouw lichaamstype. Te strakke kleding kan oncomfortabel zijn, terwijl te losse kleding er slordig uit kan zien.
5. Ja, kledingstukken zoals jeans, panty’s en jassen zijn geschikt voor alle lichaamstypes. Het is echter nog steeds belangrijk om rekening te houden met de pasvorm en stijl van het kledingstuk.