De geschiedenis van de Fahrenheit-schaal: wie heeft het bedacht en waarom?

De Fahrenheit-schaal is een temperatuurschaal die gebruikt wordt in de Verenigde Staten en enkele andere landen. Het is ontwikkeld door de Duits-Nederlandse fysicus Daniel Gabriel Fahrenheit in 1724.

Wie was Daniel Gabriel Fahrenheit?

Fahrenheit werd geboren in Gdansk, Polen, op 24 mei 1686. Hij was een natuurkundige, instrumentmaker en wiskundige. Fahrenheit was vooral geïnteresseerd in het ontwikkelen van nauwkeurige meetinstrumenten, zoals thermometers en barometers.

Fahrenheit’s ontwikkeling van de temperatuurschaal

Fahrenheit ontwikkelde verschillende thermometers met verschillende vloeistoffen. Hij ontdekte dat kwik een consistentere uitdijing had dan alcohol, wat leidde tot de ontwikkeling van de kwikthermometer. Fahrenheit wilde echter een schaal die gebaseerd was op een natuurlijk fenomeen.

Hij koos ervoor om zijn schaal te baseren op de temperatuur van een mengsel van ijs, water en zout. Hij koos deze combinatie omdat het precies -17,8 graden Celsius was, een temperatuur die hij vaak tegenkwam tijdens zijn reizen.

Fahrenheit deelde de schaal in 180 graden, waarbij 32 graden de temperatuur was van het ijs, water en zoutmengsel, en 212 graden de temperatuur van het kookpunt van water bij normale atmosferische druk.

Waarom koos Fahrenheit deze temperatuurschaal?

Er zijn verschillende theorieën over waarom Fahrenheit koos voor deze schaal. Het ijs, water en zout mengsel was een relatief makkelijk te maken combinatie die hij vaak tegenkwam tijdens zijn reizen. Het kan ook zijn dat Fahrenheit’s keuze voor deze combinatie gebaseerd was op het feit dat het menselijk lichaam een temperatuur van ongeveer 98 graden Fahrenheit heeft, of dat 100 graden Fahrenheit dicht bij de gemiddelde lichaamstemperatuur van een paard en andere dieren lag.

De adoptie van de Fahrenheit-schaal

In de loop der jaren werd de Fahrenheit-schaal in de Verenigde Staten en enkele andere landen aangenomen als de temperatuurschaal van keuze. In 1948 werd de Fahrenheit-schaal door de Amerikaanse National Bureau of Standards gedefinieerd als de officiële temperatuurschaal in de Verenigde Staten. De meeste andere landen gebruiken echter de Celsius-schaal.

Conclusie

Daniel Gabriel Fahrenheit ontwikkelde de Fahrenheit-schaal in 1724, die gebaseerd was op de temperatuur van een mengsel van ijs, water en zout. Hij koos deze schaal mogelijk vanwege zijn ervaringen tijdens het reizen of vanwege de gemiddelde temperatuur van het menselijk lichaam en andere dieren. De Fahrenheit-schaal werd uiteindelijk aangenomen als de officiële temperatuurschaal in de Verenigde Staten, maar de Celsius-schaal wordt het meest gebruikt in de rest van de wereld.

Veelgestelde vragen

Waar wordt de Fahrenheit-schaal gebruikt?

De Fahrenheit-schaal wordt vooral gebruikt in de Verenigde Staten en enkele andere landen.

Hoe zet je Fahrenheit om naar Celsius?

Om Fahrenheit om te zetten naar Celsius, trek je 32 van het Fahrenheit getal af, vermenigvuldigt je met 5 en deelt dit vervolgens door 9.

Waarom gebruiken sommige landen de Fahrenheit-schaal?

Sommige landen gebruiken de Fahrenheit-schaal omdat deze schaal populair was in de Verenigde Staten voordat de Celsius-schaal werd ontwikkeld. Sommige landen blijven de Fahrenheit-schaal gebruiken vanwege de culturele banden met de Verenigde Staten.

Welke temperatuurschaal is nauwkeuriger, Celsius of Fahrenheit?

Beide schalen zijn even nauwkeurig. De Celsius-schaal is echter meer gebruikt en wordt beschouwd als een internationale temperatuurschaal.

Zijn Fahrenheit-thermometers nog steeds beschikbaar?

Ja, Fahrenheit-thermometers zijn nog steeds beschikbaar. Ze worden vooral gebruikt in de Verenigde Staten en enkele andere landen.