De geschiedenis van confectiematen: van de middeleeuwen tot nu

Als we door een kledingwinkel lopen, zien we kledingstukken in verschillende maten en pasvormen. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe de huidige confectiematen zijn ontstaan? In dit artikel gaan we terug in de tijd en volgen de geschiedenis van confectiematen vanaf de middeleeuwen tot nu.

Middeleeuwen

In de middeleeuwen was er geen sprake van confectiematen zoals we die vandaag de dag kennen. Kledingstukken werden op maat gemaakt, voornamelijk door kleermakers. Dit proces was duur en tijdrovend, waardoor alleen de rijken zich zo’n op maat gemaakt kledingstuk konden veroorloven.

19e eeuw

In de 19e eeuw deed de industriële revolutie zijn intrede en daarmee veranderde ook de manier waarop kleding werd gemaakt. Kledingstukken werden nu in grote hoeveelheden geproduceerd en in standaardmaten op voorraad gehouden. Deze maten waren echter niet uniform en verschilden per fabrikant.

Begin 20e eeuw

Aan het begin van de 20e eeuw begonnen fabrikanten over de hele wereld uniforme maten te ontwikkelen voor kledingstukken. Dit gebeurde onder andere door het opmeten van grote groepen mensen en het toepassen van statistiek. De resulterende maten werden enigszins gestandaardiseerd, maar er was nog steeds veel variatie.

Jaren 30

In de jaren 30 kwam er meer uniformiteit in confectiematen door de invoering van standaardmaten in de Verenigde Staten. Dit werd gedaan door de Civilian Conservation Corps, een overheidsprogramma dat werklozen aan het werk zette. De uniforme maten waren gebaseerd op metingen van duizenden mannen en werden ingevoerd om het proces van het kleding kopen te vereenvoudigen.

Jaren 60

In de jaren 60 ontwikkelde de Amerikaanse overheid de “Missile Measurement System” om de benodigde kledingmaten van astronauten te meten. Dit systeem werd later aangepast en gebruikt als basis voor standaard confectiematen.

Jaren 70

In de jaren 70 werden confectiematen in Europa gestandaardiseerd door het Europese Comité voor Normalisatie (CEN). Het doel was om een uniforme maatvoering te creëren voor kledingstukken in heel Europa.

Moderne tijd

Tegenwoordig zijn er verschillende systemen voor confectiematen over de hele wereld. De meest gebruikte maten in Europa zijn gebaseerd op de CEN-norm, terwijl in de Verenigde Staten de ASTM-norm wordt gebruikt. In Aziatische landen zijn er vaak afwijkende maten die specifiek zijn afgestemd op hun klanten.

Conclusie

De geschiedenis van confectiematen begon in de middeleeuwen, toen kledingstukken op maat werden gemaakt. Naarmate de industriële revolutie vorderde, werden er standaardmaten ontwikkeld en werden deze uniformer in de jaren 30 en 70. Tegenwoordig zijn er verschillende systemen voor confectiematen over de hele wereld.

Veelgestelde vragen

1. Hoe bepaal ik mijn confectiemaat?
Je kunt je confectiemaat bepalen door het nemen van lichaamsmaten en deze te vergelijken met de maattabel van de fabrikant.

2. Waarom verschillen confectiematen per fabrikant?
De maten van confectiekleding zijn niet uniform en verschillen per fabrikant, omdat er geen wereldwijde standaard is voor confectiematen.

3. Wat zijn de meest voorkomende confectiematen?
In Europa variëren de meest voorkomende confectiematen voor heren tussen de 46 en 56 en voor dames tussen de 34 en 48.

4. Zijn er speciale confectiematen voor lange of korte mensen?
Ja, sommige fabrikanten bieden speciale confectiematen aan voor lange of korte mensen om te compenseren voor lengteverschillen.

5. Zijn confectiematen altijd hetzelfde als de aangegeven maat?
Nee, confectiematen zijn niet altijd hetzelfde als de aangegeven maat. Het is mogelijk dat kledingstukken kleiner of groter uitvallen dan aangegeven. Het is dan ook belangrijk om kleding te passen voordat je het koopt.