BTW-fraude: Wat is BTW-fraude en hoe kun je dit voorkomen?

BTW-fraude is een vorm van fraude waarbij bedrijven het geld dat ze innen aan BTW niet afdragen aan de belastingdienst. Hierdoor ontstaat er een belastingschuld en wordt er minder belasting betaald dan wettelijk verplicht is. BTW-fraude komt veel voor, vooral in de sectoren waar veel contant geld in omloop is.

In dit artikel bespreken we wat BTW-fraude is, hoe het werkt en hoe je het als ondernemer kunt voorkomen.

Wat is BTW-fraude?

BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) is een belasting die wordt geheven op de verkoop van goederen en diensten. Ondernemers die BTW-plichtig zijn, moeten deze belasting op hun omzet berekenen en deze afdragen aan de belastingdienst. Het verschil tussen de BTW die ze hebben betaald bij de inkoop van goederen en diensten en de BTW die ze hebben berekend bij de verkoop, mogen ze aftrekken. Dit wordt gedaan om de belasting te verrekenen.

BTW-fraude gebeurt als een ondernemer de belastingdienst niet het volledige BTW-bedrag afdraagt dat hij heeft berekend op zijn omzet. Deze ondernemer houdt het geld uit de BTW-inning in eigen zak en draagt deze niet af aan de belastingdienst. Dit is niet alleen illegaal, maar kan ook grote gevolgen hebben voor de ondernemer.

Hoe werkt BTW-fraude?

BTW-fraude gebeurt vaak in sectoren waar veel contant geld in omloop is, zoals de horeca en de detailhandel. Het werkt als volgt:

1. De ondernemer berekent BTW over zijn omzet en zet deze apart op een bankrekening.
2. In plaats van dit geld af te dragen aan de belastingdienst, gebruikt hij dit geld voor andere doeleinden, bijvoorbeeld om zijn eigen schulden af te betalen.
3. Wanneer de belastingdienst om deze BTW vraagt, heeft de ondernemer deze niet meer in kas. Hij kan hierdoor in grote financiƫle problemen komen.

BTW-fraude kan ook op andere manieren gepleegd worden, bijvoorbeeld door een factuur niet op te maken of door een factuur te vervalsen.

Hoe kun je BTW-fraude voorkomen?

Als ondernemer kun je BTW-fraude voorkomen door verschillende maatregelen te nemen:

1. Houd goede administratie bij

Een goede administratie is essentieel om BTW-fraude te voorkomen. Zo heb je altijd inzicht in welk BTW-bedrag je moet afdragen. Zorg dat de administratie goed georganiseerd is en dat je alle bonnen en facturen bewaart.

2. Wees alert op verdachte transacties

Als er verdachte transacties plaatsvinden, is het verstandig om extra alert te zijn. Denk hierbij aan klanten die contant betalen zonder bon of aan klanten die om grote bedragen vragen.

3. Voorkom cash betalingen

Door het vermijden van cash betalingen kun je BTW-fraude voorkomen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld alleen betalingen via een pinpas of via een online betaal systeem te accepteren.

4. Controleer je facturen

Controleer of de facturen die je ontvangt van je leveranciers volledig en correct zijn. Op deze manier voorkom je dat er onjuiste BTW-bedragen op je facturen staan.

5. Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van BTW-fraude. Zo kun je op tijd maatregelen nemen om fraude te voorkomen.

Conclusie

BTW-fraude is een vorm van fraude waarbij bedrijven het geld dat ze innen aan BTW niet afdragen aan de belastingdienst. Denk eraan om als ondernemer je administratie op orde te houden, alert te zijn op verdachte transacties, cash betalingen te vermijden, facturen te controleren en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. Hiermee kun je BTW-fraude voorkomen.

Veelgestelde vragen

1. Wie controleert er op BTW-fraude?

De Belastingdienst controleert op BTW-fraude.

2. Wat zijn de gevolgen als ik schuldig wordt bevonden aan BTW-fraude?

Als je schuldig wordt bevonden aan BTW-fraude, kun je hoge boetes krijgen of zelfs strafrechtelijk vervolgd worden.

3. Kan ik als klant ook te maken krijgen met BTW-fraude?

Ja, als klant kun je indirect te maken krijgen met BTW-fraude wanneer je bijvoorbeeld diensten afneemt van een bedrijf dat BTW-fraude pleegt.

4. Waarom komt BTW-fraude vaak voor in sectoren waar veel contant geld in omloop is?

In sectoren waar veel contant geld in omloop is, is het makkelijker om BTW-fraude te plegen omdat er minder controle is op de geldstromen.

5. Kan ik BTW-fraude voorkomen door een accountant in te huren?

Het inhuren van een accountant kan helpen om BTW-fraude te voorkomen. Een accountant kan helpen bij het op orde houden van de administratie en het maken van risico-analyses.