BTW en online verkoop: Hoe werkt BTW-berekening bij online verkoop en welke regelgeving geldt hiervoor?

Als je een bedrijf hebt dat online producten verkoopt, moet je op de hoogte zijn van de regelgeving inzake BTW bij online verkoop. In dit artikel bespreken we hoe BTW-berekening werkt bij online verkoop en welke regelgeving hiervoor geldt.

Wat is BTW?

BTW of Belasting over de Toegevoegde Waarde is een belasting die wordt geheven op goederen en diensten. Het is een indirecte belasting die wordt toegevoegd aan de prijs van een product of dienst. De BTW die wordt geheven, moet worden afgedragen aan de Belastingdienst.

Hoe werkt BTW-berekening bij online verkoop?

Als je online producten verkoopt, moet je BTW berekenen over de verkoopprijs. In Nederland is het standaard BTW-tarief 21%. Dit betekent dat als je een product verkoopt voor €100,-, je €21,- BTW moet rekenen en dus €121,- in rekening moet brengen bij je klant.

Als je producten verkoopt aan klanten buiten Nederland, kan het zijn dat je een ander BTW-tarief moet hanteren. In de Europese Unie is het bijvoorbeeld verplicht om te voldoen aan de btw-regels in het land waar je klant zich bevindt. Dit kan betekenen dat je het btw-tarief moet toepassen van het land waar je klant zich bevindt.

Als je bijvoorbeeld producten verkoopt aan klanten in België, moet je het Belgische btw-tarief hanteren in plaats van het Nederlandse tarief. Hou hierbij wel rekening mee dat je een Belgisch btw-nummer moet hebben als je producten verkoopt aan klanten in België.

Regelgeving BTW bij Online Verkoop

In 2015 werd de regelgeving rondom BTW bij online verkoop gewijzigd. Deze wijziging werd ook wel de ‘nieuwe btw-regels voor e-commerce’ genoemd. Ze hebben betrekking op alle bedrijven die:

– B2B-verkopen doen (business to business, oftewel bedrijven verkopen aan bedrijven)
– B2C-verkopen doen (business to consumer, oftewel bedrijven verkopen aan consumenten)

B2B-verkopen

Voor B2B-verkopen gelden in principe dezelfde regels als voor andere verkopen. Als je als Nederlandse ondernemer producten verkoopt aan klanten binnen de Europese Unie die beschikken over een btw-nummer, wordt er geen BTW in rekening gebracht over deze verkopen. De klant verrekent deze BTW vervolgens met de BTW die ze afdragen aan hun eigen Belastingdienst.

B2C-verkopen

Voor B2C-verkopen gelden nieuwe regels. Als je binnen de Europese Unie producten verkoopt aan consumenten, moet je BTW berekenen volgens de regels van het land waar de consument zich bevindt.

Dit betekent dat als je bijvoorbeeld producten verkoopt in Nederland, maar ook in België en Duitsland en je totale omzet aan B2C-klanten in deze landen meer bedraagt dan €10.000,-, je het btw-tarief van deze landen moet hanteren.

Deze nieuwe BTW-regels zijn vanaf 1 juli 2021 verder aangescherpt en zijn bedoeld om de btw-fraude bij grensoverschrijdende handel tegen te gaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat online marktplaatsen zoals Bol.com en Amazon ook verantwoordelijk zijn voor de btw-afdracht van hun verkopers.

Hoe zorg je ervoor dat je BTW-berekening klopt bij online verkoop?

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels omtrent BTW bij online verkoop. Als je binnen de Europese Unie producten verkoopt, moet je bijvoorbeeld weten welk BTW-tarief je moet hanteren en hoe je deze BTW moet berekenen.

Daarnaast moet je zorgen dat je over de juiste gegevens beschikt van je klanten. Als je bijvoorbeeld producten verkoopt aan klanten binnen de Europese Unie, moet je het btw-nummer van deze klant vermelden op de factuur. Controleer ook altijd of dit btw-nummer geldig is.

Het is verstandig om een boekhouder of accountant in te schakelen die je kan adviseren over de BTW-berekening bij online verkoop.

Conclusie

Als je online producten verkoopt, moet je op de hoogte zijn van de regelgeving omtrent BTW-berekening. Zorg ervoor dat je weet welk BTW-tarief je moet hanteren en hoe je deze BTW moet berekenen. Daarnaast moet je zorgen voor de juiste gegevens van je klanten en kan het verstandig zijn om een boekhouder of accountant in te schakelen.

Veelgestelde vragen

1. Moet ik BTW betalen als ik producten verkoop aan klanten buiten de Europese Unie?

Nee, je hoeft geen BTW te betalen als je producten verkoopt aan klanten buiten de Europese Unie.

2. Welk BTW-tarief moet ik hanteren als ik producten verkoop aan klanten binnen de Europese Unie?

Als je producten verkoopt aan klanten binnen de Europese Unie, moet je het BTW-tarief hanteren van het land waar de klant zich bevindt.

3. Moet ik ook BTW betalen als ik producten verkoop via een online marktplaats?

Ja, als je producten verkoopt via een online marktplaats zoals Bol.com of Amazon, moet je nog steeds BTW berekenen en afdragen.

4. Moet ik het BTW-nummer van mijn klant vermelden op de factuur?

Ja, als je producten verkoopt aan klanten binnen de Europese Unie, moet je het btw-nummer van deze klant vermelden op de factuur.

5. Hoe kan ik er zeker van zijn dat ik voldoe aan de BTW-regels bij online verkoop?

Het is verstandig om een boekhouder of accountant in te schakelen die je kan adviseren over de BTW-regels bij online verkoop. Zorg er daarnaast voor dat je op de hoogte blijft van wijzigingen in de regelgeving.