Hoe bereken je het gewicht van een envelop?

Als je veel post verzendt, kan het handig zijn om het gewicht van je enveloppen te weten. Het gewicht is namelijk bepalend voor de portokosten. In dit artikel leggen we uit hoe je het gewicht van een envelop kunt berekenen.

Benodigdheden

Om het gewicht van een envelop te berekenen heb je een weegschaal nodig. Een keukenweegschaal is al voldoende. Het is handig om een nauwkeurige weegschaal te hebben. Enveloppen wegen namelijk meestal maar een paar gram.

Meet de envelop

Leg de envelop op de weegschaal en zorg ervoor dat deze goed in balans ligt. Stabiliseer de envelop met je handen zodat deze niet gaat wiebelen. Wacht totdat de weegschaal het gewicht heeft bepaald.

Bereken het gewicht

Nu je het gewicht van de envelop weet, kun je het totale gewicht van de envelop incl. inhoud berekenen. Weet je het gewicht van de inhoud, dan tel je dit er eenvoudig bij op. De totaalgewicht kun je vergelijken met de portokosten die je moet betalen om de brief te verzenden.

Conclusie

Enveloppen wegen is niet moeilijk. Met een weegschaal en bovenstaande tips kun je makkelijk het gewicht van jouw enveloppen berekenen. Weet je het gewicht dan kun je de portokosten controleren en besparen op de verzendkosten.

Veelgestelde vragen

1. Moet ik het gewicht van een envelop meenemen als ik online postzegels koop?

Ja, het gewicht van de envelop is bepalend voor de portokosten. Als je online postzegels koopt, moet je dus het gewicht weten van de envelop inclusief de inhoud.

2. Kan ik ook een briefweger gebruiken om enveloppen te wegen?

Ja, een briefweger is speciaal bedoeld voor enveloppen. Het is een nauwkeurig meetinstrument dat het gewicht van enveloppen in grammen kan bepalen.

3. Wat is het gemiddelde gewicht van een envelop?

Het gemiddelde gewicht van een envelop is afhankelijk van het type envelop en de inhoud. Meestal wegen enveloppen tussen de 1 en 20 gram.

4. Moet ik het poststempel op de envelop verwijderen als ik het gewicht wil weten?

Nee, het poststempel heeft geen invloed op het gewicht van de envelop. Je kunt dus het gewicht bepalen zonder het poststempel te verwijderen.

5. Kan ik het gewicht van een envelop zonder weegschaal bepalen?

Nee, het is niet mogelijk om het gewicht van een envelop nauwkeurig te bepalen zonder weegschaal. Een weegschaal is essentieel om het gewicht te bepalen.