vloer meten

Hoe moet je een vloer meten?

Nieuwe vloeren kunnen het uiterlijk en de functie van een ruimte veranderen en zelfs de waarde van je huis verhogen. Vloeren van hoge kwaliteit kunnen duur zijn, dus of je nu een aannemer inhuurt om je beton cire vloer te plaatsen of het zelf doet, het is belangrijk om de juiste hoeveelheid aan te schaffen. Als je niet genoeg vloerbedekking koopt, kan dit projectvertragingen veroorzaken, en te veel vloerbedekking kopen kan geldverspilling zijn. Hoewel laminaatvloeren, vloertegels, hardhouten vloeren en vinylplankenvloeren allemaal verschillende installatiemethoden hebben, blijft de formule voor het meten van vloeren hetzelfde. Je krijgt bovendien de kosten gietvloer als je het formaat van de ruimte weet. We hebben daarom deze eenvoudige gids samengesteld om je te helpen berekenen hoeveel vloerbedekking je nodig hebt.

Stap 1: Maak een ruwe schatting

Niet alle kamers zijn perfect vierkant of rechthoekig, dus je kunt het beste beginnen met de grootste afmetingen en dan achteruit werken – door van het totaal de ruimte af te trekken die geen vloerbedekking nodig heeft. Om een ​​ruwe schatting als uitgangspunt te krijgen, bereken je de bruto vierkante meters van een kamer. Begin met de langste meting van muur tot muur, in beide richtingen. In stap 2 ga je aftrekken voor permanente objecten en onregelmatigheden in de vorm van de kamer. Vermenigvuldig overigens lengte x breedte om de bruto oppervlakte te krijgen:

  • Maak een lijst van alle kamers waarvoor je dezelfde vloer gaat kopen, en bereken ze allemaal afzonderlijk
  • Meet de langste breedte van de ene muur naar de andere en rond vervolgens af naar de dichtstbijzijnde meter
  • Meet de langste lengte tussen de andere twee muren en rond vervolgens af naar de dichtstbijzijnde meter

Stap 2: Trek permanente objecten af

Om een ​​nauwkeurige schatting te krijgen van de hoeveelheid vloerbedekking die je nodig hebt, moet je het vloeroppervlak aftrekken van permanente objecten waar geen vloerbedekking zal worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld keukeneilanden, kastuitsparingen of trappen. Je doet dit met de onderstaande stappen:

  • Zoek de vierkante meters van het object (breedte x lengte)
  • Neem het totale oppervlak van de onbruikbare vloeroppervlakte en trek dat af van de ruwe schatting die je in stap 1 hebt berekend
  • Voorbeeld: (bruto oppervlak van de kamer) 200 vierkante meter minus (oppervlakte van het keukeneiland) 20 vierkante meter = 180 vierkante meter.

Stap 3: Voeg afmetingen toe van alle kamers

Voer stap 1 en stap 2 uit voor elke kamer waarin je hetzelfde type vloer gaat installeren en tel vervolgens de totale oppervlakte van de kamers op. Voorbeeld: (kamer 1) 180 m² + (kamer 2) 110 m² + (kamer 3) 110 m² = totaal benodigde vloerbedekking van 400 m².

Stap 4: Houd rekening met afval

Vrijwel elk vloerproject vereist sneden, zodat de vloer precies in de ruimte past. De algemene vuistregel is om tien procent toe te voegen aan het totale bedrag dat nodig is om verspilling te verantwoorden. Deze buffer houdt rekening met kleine stukken die overblijven na het maken van sneden, meet- of snijfouten en stukken die tijdens het project beschadigd raken. Voorbeeld: 400 vierkante meter x 0,10 = 40 + 400 = 440 vierkante meter nodig.