Toepassingen en het formaat van A3 papier

a3 formaatPapier wordt voor allerlei verschillende toepassingen en in uiteenlopende maten gemaakt. Wellicht de bekendste maat is het A4 formaat. Maar wat is nu eigenlijk A3 papier. Wat zijn de afmetingen van het A3 formaat en voor welke toepassingen is het geschikt?

Het A3 formaat

De afmetingen van het papier dat je gebruikt is bepaald in de ISO 216 norm. In deze norm zijn alle afmetingen van de verschillende formaten papier gestandaardiseerd. Dit betekend dus bijvoorbeeld, dat overal ter wereld A3 papier dezelfde afmetingen heeft. Nu klinkt dat misschien vanzelfsprekend, maar papier is een van de weinige producten waar een dergelijke wereldwijde standaardisering op van toepassing is.

De afmetingen van A3 papier zijn 420mm x 297mm. Om je een beter idee te geven hoe groot dat nu eigenlijk is, is het een idee om 2 A4 vellen overdwars precies boven elkaar neer te leggen. Dat is het exacte formaat van A3 papier.

Toepassingen van het A3 formaat

Het is heel goed mogelijk, dat je in het dagelijks leven regelmatig iets tegenkomt wat op A3 papier is afgedrukt. Het gebruik van A3 papier is algemener dan men denkt.

Vanwege de afmetingen biedt A3 papier de mogelijkheid om veel informatie op een overzichtelijke manier in een groot lettertype weer te geven. Deze eigenschap is van toepassing bijvoorbeeld bij presentaties. Voor de weergave van details het gebruik van A3 papier vrij algemeen. Je kunt hierbij denken aan grafieken en bouwtekeningen.
De meeste kantoor kopieer- en printapparaten hebben wel een lade voor het kopiëren en afdrukken van A3 materiaal.
Het A3 formaat is ideaal om op een goed zichtbare manier producten te promoten. Promotiemateriaal voor evenementen of raamadvertenties in winkels zijn vaak in deze afmetingen uitgevoerd.

Dit zijn enkele van de toepassingen in het bedrijfsleven waarbij het gebruik van A3 papier gebruikelijk is. Behalve voor de toepassing bij bedrijven kan A3 papier ook voor andere doeleinden gebruikt worden.

Bij de inrichting van het huis zijn foto’s en posters op A3 formaat bij uitstek geschikt voor het creëren van sfeer, en het geven van een persoonlijke touch of thema aan het huis. Aangezien het vaak om het vergroten van een afbeelding gaat is het wel te adviseren om er rekening mee te houden dat het origineel een hoge pixel dichtheid heeft. Dit is om te voorkomen dat tijdens het vergroten de individuele pixels te zien zullen zijn. Artiesten en hobbyisten maken ook veel gebruik van A3 papier. Bij het uitdrukken van artistieke creativiteit door middel van tekenen of schilderen wordt veel gebruikt gemaakt van dit formaat. A3 papier kan bovendien op verschillende manieren gevouwen en geknipt worden waardoor het mogelijk wordt om boekjes met bladzijden in een kleiner formaat te maken.

Er zijn vele toepassingen waarbij A3 papier gebruikt wordt. Ondanks of juist dankzij, de opkomst van digitale technologie is het goed denkbaar, dat het A3 formaat in de toekomst op een nog grotere schaal ingezet zal worden.

Een reactie plaatsen