Oppervlakte cirkel berekenen, hoe doe je dat?

oppervlakte cirkel berekenen

Een cirkel is één van de meest voorkomende meetkundige figuren. In essentie is het een geometrische vorm waarvan elk punt op een gelijke afstand ligt van het middelpunt, vaak M genoemd. Het is die afstand vanaf eender welk punt van de cirkel tot het middelpunt dat we de straal van de cirkel noemen. De straal wordt in de meetkunde vaak aangeduid met de letter r en is onmisbaar om de oppervlakte van een cirkel te kunnen berekenen. Dit op een correcte manier kunnen berekenen is een stukje kennis waar je in de wiskunde niet zonder kunt.

De lengte van de straal

Om de lengte van de straal te weten te komen volstaat het om de afstand te meten tussen het middelpunt en de cirkel. Is er geen duidelijk afgelijnd middelpunt terug te vinden? Dan kan je altijd gebruik maken van de diameter van de cirkel. De diameter is de afstand van de ene zijde van de cirkel tot aan de andere zijde. Deel dit getal door 2 en je hebt de straal van de cirkel! De straal is dus altijd exact de helft van de diameter.

Gebruik maken van Pi

Heb je de straal berekend? Dan is de formule om de oppervlakte van een cirkel te weten te komen vrij eenvoudig. Voor deze formule maken we gebruik van het getal Pi dat afgerond 3,14 is. Dit getal betekent eigenlijk dat de diameter van de cirkel 3,14 keer op de rand van de cirkel past. De formule voor de oppervlakte is de volgende:

Oppervlakte cirkel = Pi x straal x straal = Pi x r²

We vermenigvuldigen dus het getal Pi met de straal tot de 2de, ook wel r kwadraat genoemd. Is de straal dus 7 centimeter dan is r kwadraat 49 (7 x 7) en is de formule: Pi x 49. Is de straal 8 centimeter dan is r kwadraat 64 (8 x 8) en is de formule: Pi x 64. Let wel op: het getal Pi is niet exact 3,14. 3,14 is een afronding. Als er dus een mogelijkheid bestaat om nauwkeuriger te werken, zoals bijvoorbeeld met een rekentoestel waarop het getal Pi staat, gebruik die optie dan. Staat er in de instructies dat afronden toegelaten is? Dan kan je natuurlijk wel gebruik maken van 3,14. Heb je de oppervlakte van een cirkel kunnen berekenen? Dan kan je van deze informatie gebruik maken om bijvoorbeeld ook de oppervlakte van een taartpunt in de cirkel te berekenen en nog veel meer!

Een reactie plaatsen